Exercitii ale Mecanismului european de protectie civila al

ghid-consultare.jpg

Comisia Europeana a deschis o actiune de finantare 2018 in cadrul „Mecanismului de protectie civila al Uniunii”. Cererea propune sa sprijine exercitii de simulare a situatiei/conditiilor in caz de urgente majore (datorate catastrofelor naturale si provocate de om). Acestea vor necesita activarea „Mecanismului european de protectie civila”, precum si implicarea statelor participante, tarilor candidate la aderare care nu participa la Mecanism sau a tarilor inscrise in Politica europeana de vecinatate, prin intermediul Centrelor de Coordonare a Interventiilor de Urgenta (ERCC).

Status: Inactiv
Depunere: 15 mai 2018
Buget: 3.800.000 euro

Obiectivul actiunii

Cererea propune sa sprijine exercitii de simulare a situatiei/conditiilor in caz de urgente majore (datorate catastrofelor naturale si provocate de om). Acestea vor necesita activarea Mecanismului european de protectie civila, precum si implicarea statelor participante, tarilor candidate la aderare care nu participa la Mecanism sau a tarilor inscrise in Politica europeana de vecinatate, prin intermediul Centrelor de Coordonare a Interventiilor de Urgenta (ERCC).

In scopul de a consolida si, eventual, asigura nivelul de raspuns corespunzator in cadrul Mecanismului trebuie realizate diverse activitati de pregatire pentru a completa eforturile nationale ale statelor participante. Termenul „exercitii“ se refera la activitati de pregatire care se intind de la validarea capabilitatilor existente la explorarea unora noi, de la concentrarea asupra performantei unei echipe nationale de raspuns la accentul pus pe mecanismele de raspuns de urgenta trans-guvernamentale si intersectoriale. Acestea sunt concepute pentru a spori gradul de pregatire si capacitatile de raspuns national de a primi si oferi asistenta. Aceste proiecte exercitiu sunt destinate sa ofere oportunitati in medii controlate pentru a evalua, invata si imbunatati capacitatea de raspuns a statelor participante la Mecanism si a Comisiei Europene, precum si pentru a face schimb de cunostinte si experienta cu tarile terte.

Obiectivul cererii este definit in Programul anual de lucru al Comisiei pentru 2018, actiunea 2.6: sa imbunatateasca pregatirea de protectie civila si de raspuns la toate tipurile de dezastre, inclusiv poluarea marina si chimica, dezastrele biologice, radiologice, nucleare,
precum si dezastrele combinate, provocate de schimbarile climatice si cele care afecteaza simultan mai multe tari (in interiorul sau in exteriorul statelor participante la Mecanism) prin asigurarea unui mediu de testare a conceptelor operationale stabilite si/sau procedurilor noi si oportunitati de invatare pentru toti actorii implicati in interventiile de asistenta de protectie civila in cadrul Mecanismului.

Solicitanti eligibili

  • Entitati private, publice si ONG-uri internationale
  • Statele membre ale UE, Norvegia, Islanda, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Turcia, tari ale politicii de vecinatate – PEV, tari IPA II (detalii in textul cererii).

Precizare importanta: Republica Moldova, Serbia si Ucraina participa la Mecanism si sunt eligibile pentru proiecte din bugetul intern.

Rezultate asteptate

a) imbunatatirea capacitatii de reactie a statelor membre, in special in ceea ce priveste echipele si alte active prevazute in interventiile de asistenta in protectia civila;
b) imbunatatirea si verificarea procedurilor si stabilirea unei abordari comune pentru coordonarea interventiilor de asistenta in cadrul protectiei civile si reducerea timpului de raspuns in caz de dezastre majore;
c) consolidarea cooperarii intre serviciile de protectie civila si de poluare maritima ale statelor
membre, Comisie si alti actori relevanti;
d) identificarea si schimbul de lectii invatate;
e) testarea aplicarii lectiilor invatate.

Buget

3.800.000 euro rata de cofinantare este de 85%; maximum 1.000.000euro/proiect

Proiectele pot fi finantate din doua posturi bugetare distincte: bugetul intern si bugetul extern.

Bugetul intern este 2.300.000€, iar cel extern de 1.500.000€. Fondurile postului bugetar intern pot fi alocate doar daca proiectele au ca beneficiari statele membre participante la Mecanism, iar fondurile postului bugetar extern pot fi alocateproiectelor care includ si parteneri din tarile terte mentionate in textul oficial al cererii, respectiv cele care fac parte din IPA II (Albania, Kosovo, Bosnia si Hertegovina).

Informatii suplimentare

  • Pentru depunerea aplicatiei, se foloseste Portalul Participantilor al programului „Orizont 2020”.
  • Proiectele depuse pentru bugetul intern trebuie sa aibe minimum 2 parteneri din diferite state participante la Mecanism, diferiti de statul in care se proiecteaza exercitiul.
  • Proiectele depuse pentru bugetul extern trebuie sa implice cel putin 2 beneficiari asociati, entitati din cel putin o tara a PEV sau IPA II sau din tarile participante la Mecanism si cel putin o alta din state participante la Mecanism ca si coordonator.
  • Implementarea trebuie sa demareze incepând cu luna ianuarie 2019.
  • in principiu, aplicatiile pot fi depuse in oricare limba oficiala a UE, dar folosirea limbii engleze este privilegiata pentru facilitarea evaluarii.
  • Durata implementarii nu poate depasi 24 de luni.
  • Un solicitant/beneficiar poate f partener/coordonator in mai multe proiecte (conditii in cererea oficiala).

Institutie responsabila

Comisia Europeana
Directia ECHO – Ajutor Umanitar si Protectie Civila
Unitatea A2 – Securitate si Raspuns de urgenta
1049 Bruxelles
e-mail pentru detalii privind aceasta cerere:
[email protected]

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top