Satu Mare: Cladirea Colegiului ”Kolcsey”, modernizata cu bani alocati de Guvernul Ungariei

liceul-kolcsey-ferenc-2.jpg

Cladirea Colegiului National ”Kolcsey Ferenc” din municipiul Satu Mare a fost modernizata in urma unui sprijin financiar in valoare de doua milioane de euro alocat de Guvernul Ungariei, inaugurarea avand loc miercuri in prezenta vicepremierului Semjen Zsolt.

In discursul sau, oficialul maghiar a declarat ca Guvernul din Ungaria este responsabil de soarta maghiarilor din bazinul carpatic, motiv pentru care a acordat cetatenia maghiara celor din afara frontierelor.

“Nu este o realizate geniala a guvernului maghiar, asa procedeaza mai multe guverne din toata lumea. Nu este inventia noastra. Pentru asta suntem atacati de catre cetateni care se declara cetateni ai lumii. Strategia Guvernului a intrat intr-o noua faza in ultimii trei ani, in primul rand sa-i ajutam, dar sa ajutam firmele. Cea mai mare nevoie este a maghiarilor din Ucraina unde ducem medicamente si toate ce sunt necesare pentru viata de zi cu zi. Satu Mare poate sa fie demn, mandru de trecut”, a declarat Semjen Zsolt.

El a facut un scurt istoric al liceului, exprimandu-si bucuria ca a putut sa contribuie la reabilitarea cladirii.

“Este renumit nu numai pentru traditie si pentru numarul mare al elevilor, ci si pentru spiritul pe care il impartaseste acest liceu, spirit inovator. Nu numai de un liceu vorbim, ci si de un post liceal, care da asistenti medicali. (…) E foarte important acest numar mare, simbolizeaza o regiune intreaga. scoala intotdeauna inseamna prezent si viitorul de care ne pregatim”, a mai spus oficialul maghiar.

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat ca totalul investitiei este de doua milioane de euro, in cadrul colegiului invatand aproximativ 1.100 de copii si desfasurandu-si activitatea circa 100 de cadre didactice.

“Ca si primar am o bucurie dubla, ca s-a reabilitat o institutie de invatamant, si noi ca si municipiu avem obligatia sa asiguram toate conditiile pentru functionarea educatiei satmarene, pe de alta parte s-a reabilitat o cladire patrimoniu istoric, patrimoniu cultural. Ma bucur de acest lucru, mai ales ca s-a realizat pe fonduri guvernamentale din Ungaria. Este vorba de peste doua milioane de euro din care s-a modernizat in totalitate fatada acestei cladiri imense si s-au schimbat geamurile si usile”, a afirmat edilul din Satu Mare.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.