Expert fonduri UE: Cea mai accesata linie pe zona rurala, cea pentru microintreprinderi cu 2-5 angajati

rural-agricultura.jpg

Antreprenorii care vor sa dezvolte afaceri pe fonduri europene trebuie sa verifice conditiile de eligibilitate, sa stabileasca clar ceea ce vor sa faca, sa intocmeasca planul de afaceri si sa aiba curaj sa faca cererile pentru rambursarea fondurilor, a spus Valentina Savu, expert in fonduri UE.

„Axa pentru cabinetele medicale, stomatologice sau veterinare a mers foarte bine la sate. La orase e lumea mai reticenta, dar nu inteleg de ce. Romania se poate transforma cu ajutorul fondurilor europene„, a adaugat ea.

Printre proiectele la care a lucrat Valentina Savu se numara si achizitia de cai, sanii sau trasuri pentru un antreprenor din nordul tarii care avea o cabana, dar care nu isi permitea sa faca un credit la banca, dar si un inginer agronom care a cumparat tractoare, semanatoare si o combina.

In ceea ce priveste sectorul public, Savu a observat in cei sapte ani in care a activat in domeniul fondurilor europene ca absorbtia fondurilor europene de catre institutiile publice se face greoi, iar acest lucru poate fi corectat prin angajarea unor profesionisti si prin schimbarea motivatiilor acestora: „In sectorul public au o frica de a-si asuma responsabilitatile, de a cunoaste foarte bine ce au de facut. Nu au suficient interes pentru acest lucru”.

In actualul exercitiu financiar, proiectele disponibile pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) se refera strict la sate pentru activitatile care sunt deja infiintate sau in curs de dezvoltare acolo.

„Sunt 10 miliarde de euro, pe axa 42 se pot face fabricute pentru producerea de produse din lapte, produse de cofetarie congelate, cacao, ciocolata, iar sumele sunt incurajatoare, ajung la un milion de euro sau chiar la 2.5 milioane de euro”, a punctat Valentina Savu, adaugand: „Strict pentru domeniul alimentar, lapte, produse din faina„.

Cea mai accesata linie este 64 pentru microintreprinderi cu 2-5 angajati, care mai pot lua maximum 250.000 de euro pentru productie. Contributia proprie a firmei este de 10%.

Pe orice axa exista doua tipuri de proiecte: constructie si dotarea ei sau achizitie de utilaje, echipamente. „Nu sunt eligibile proiectele prin care vor sa cumpere autoturisme cu fonduri europene„, a precizat expertul.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top