Exporturi UE: Romania, cea mai buna reprezentare a femeilor angajate in domeniu, la nivel european

8femeia-manager.jpg

Romania se numara printre tarile cu cei mai multi angajati care desfasoara activitati corelate cu exporturile Uniunii Europene la nivel mondial, respectiv 1,4 milioane de romani. Dintre acestia, femeile reprezinta 44%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeana. Jumatate dintre exporturile Romaniei in afara Uniunii sunt legate de diferite servicii, conform studiilor publicate de Comisia Europeana in 27 noiembrie.

Exporturile UE la nivel mondial sunt mai importante ca oricand, sprijinind 36 de milioane de locuri de munca in intreaga Europa, cu doua treimi mai multe decat in anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. in plus, exporturile UE catre exterior genereaza in Uniune o valoare adaugata de 2.300 de miliarde euro. La nivelul Romaniei, acestea se ridica la aproape 20 miliarde euro.

Comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, a declarat: „Acest studiu arata cat se poate de clar ca schimburile comerciale inseamna locuri de munca. Exporturile din UE catre intreaga lume asigura mijloacele de trai ale unui numar considerabil si din ce in ce mai mare de cetateni din fiecare colt al Europei. Aproape 40% dintre persoanele ale caror locuri de munca sunt sustinute de comert sunt femei. De asemenea, activitatea comerciala a UE sprijina milioane de locuri de munca dincolo de granitele Uniunii, inclusiv in tarile in curs de dezvoltare. Iata inca o dovada ca schimburile comerciale pot fi in egala masura benefice pentru toate partile: ceea ce este bun pentru noi este la fel de bun si pentru partenerii nostri din intreaga lume.”

In Romania, aceste locuri de munca se regasesc in sectoare precum: serviciile (50%), materie prima (24%), masini si echipamente de transport (11%), altele (15%). Acesti angajati reprezinta 16,2% din forta de munca de la nivel national, iar cei mai multi dintre ei (61%) au o educatie medie.

Cu toate ca este a opta tara din UE in functie de numarul total al angajatilor care depind de exporturile Uniunii la nivel mondial, Romania a avut una dintre cele mai mici cresteri la acest capitol intre 2000-2017, de 26% (de la 1,1 milioane, la 1,4). tarile cu cel mai mare avans au fost Bulgaria (312%), Slovacia (213%) si Portugalia (172%).

La nivelul Romaniei, din acesti cei 1,4 milioane angajati, 300.000 au locuri de munca legate de exporturile altor state membre UE. De asemenea, exporturile Romaniei sustin alte 56.000 locuri de munca din celelalte tari UE.

Cele mai multe locuri de munca din UE sustinute de comertul cu restul lumii depindeau in 2017 de exporturile din Germania (8,4 milioane, din care 1,6 milioane in alte state membre), Marea Britanie (4,2 milioane), Franta (3,4 milioane) si Italia (3,2 milioane).

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.