Consiliul Local Bistrita a aprobat pe 27 noiembrie, in şedinta ordinara, contractarea unui credit bancar in valoare de peste 7 milioane lei, pentru ca municipalitatea sa poata plati cofinantarile pentru proiectele europene pe care le deruleaza, fiind vorba in special despre reabilitari termice ale blocurilor.
Creditul va fi contractat pe o perioada de 10 ani.
Potrivit expunerii de motive anexate proiectului de hotarâre, la aceasta data municipiul Bistrita are semnate 12 contracte pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana, din perioada de programare 2014 – 2020, in valoare totala de 95 milioane lei, iar un numar de 20 proiecte, in valoare de peste 327 milioane lei, se prezinta in diferite faze de evaluare, precontractare şi contractare.
Pentru un numar de 10 proiecte exista contracte de executie care, conform graficelor, contin lucrari ce se vor realiza in anul 2019, iar valoarea cofinantarii cheltuielilor eligibile şi neeligibile pentru aceste proiecte este de 7.370.133 lei – exact suma pe care vrea sa o imprumute primaria de la banca.
Proiectul a fost criticat de o parte dintre consilierii PNL, unul dintre aceştia, Ioan Peteleu, reproşându-i primarului ca proiectia bugetara a cheltuielilor pentru acest an nu ar fi fost facuta in concordanta cu veniturile.
Primarul Ovidiu Cretu considera, insa, ca gradul de indatorare al municipalitatii este unul redus şi ca acest credit reprezinta “o politica foarte buna atunci când ai probleme”. “O situatie grea şi dificila au avut altii, care aveau credite inainte. Noi nu am avut credite, am avut excedent, creditele noastre sunt undeva la 8% fata de 30% cât ne permite. Este momentul in care putem sa luam un credit relativ uşor şi eu cred ca asta este o politica foarte buna atunci când ai probleme. O sa vedem ce o sa se intâmple cu bugetul anului 2019, sper sa fie diferit, dar eu apreciez ca strategia bugetara a fost una buna”, a spus Cretu, in cadrul şedintei de Consiliu Local.
Primaria Bistrita a mai contractat un credit in anul 2014, tot in mandatul lui Ovidiu Cretu, care a fost in valoare de 40 milioane lei şi care trebuie achitat pâna in anul 2024. Banii din acel credit au fost folositi in special pentru construirea pârtiei de schi de le Dealul Cocoşului, proiect finantat integral din bugetul local, dar şi pentru unele proiecte cu fonduri europene, cum ar fi parcul industrial şi reabilitarea termica a blocurilor.
Sursa: Administratie.ro