Fara subventii nu exista profit in agricultura

irigatii-agricultura.jpg

Agricultura este un domeniu performant, dar numai in varianta in care este sustinut cu subventii de la stat sau de la Uniunea Europeana, este concluzia unui studiu realizat de decanul USAMVB Toma Dinu.

Fermele se capitalizeaza, dar isi reduc indatorarea, subventiile asigura profitul, iar o plafonare sau sistare a acestora ar aduce pierderi semnificative marilor agricultori din Romania, este concluzia unui studiu prezentat in cadrul Conferintei Capital de catre Toma Adrian Dinu, decan al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB).

„In urma cu doi-trei ani se vorbea de plafonarea sau chiar reducerea subventiilor. Ar trebui sa ne gandim bine daca ne dorim asa ceva. Plafonarea nu e de natura sa aduca un castig pentru agricultura si pentru fermele mari“, a punctat decanul Universitatii. El a mentionat ca din datele analizate a observat ca fermierii si-au redus gradul de indatorare si au preferat sa investeasca din fonduri proprii. Mai mult, decanul USAMVB a explicat ca fermierii au disponibilitati mai mari pentru a-si finanta activitatea. „Capitalul creste, se dubleaza in perioada 2010-2016. Vorbim despre un capital total care a crescut cu 262% brut si 239% ajustat. Este evidenta capitalizarea, iar in sase ani de zile mi se pare o crestere importanta. Datoriile au o evolutie sinusoida, dar in crestere, iar gradul de indatoare pe active si capital scade. De exemplu, pe capital scade de la 508% la 329%, pe active de la 83,7% la 77,3%. Rentabilitatea la nivel de capital a fost de 15-20% cu tendinte de scadere. Se lucreaza la nivel de rentabilitate, fiind o marja de rentabilitate foarte mica“, a precizat Toma Adrian Dinu.

Pro Agro: Anul 2017 inseamna ultimul tren pe actuala programare de finantare europeana

Prezent la evenimentul organizat de Capital, Emil Dumitru, presedintele Pro Agro, a precizat ca anul 2017 inseamna ultimul tren pe actuala programare de finantare europeana. „Trebuie sa investim in cercetare, trebuie alocati bani pentru acest domeniu. Avem nevoie de o cercetare romanesca puternica daca vrem sa fim competitivi pe piata europeana. Trebuie sa gandim foarte serios, procentul de 215 companii, sub 100 de hectare, finantate nu este foarte mic. Nu putem merge la nesfarsit cu o polarizare excesiva a fermelor, intre ferme foarte mari si foarte mici. Trebuie investit in resursa umana competenta, in decizii pe baza unor analize bazate pe realitatea satului si agriculturii“, a subliniat Emil Dumitru.

LAPAR: Romania a devenit un fel de sperietoare pentru europeni

La randul sau, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a precizat ca, „avem tot ce ne trebuie, dar ne trebuie carte“.

„Agricultura se face in timp, banii se fac in timp, trebuie sa stim ca agricultura nu este la pamant, avem societati din agricultura mult mai bune decat alte ferme din tari dezvoltate“, a spus Baciu.
Potrivit acestuia, Romania a devenit un fel de sperietoare pentru europeni. „Francezii au o problema cu noi, «de ce Romania a reusit sa vanda cea mai mare cantitate de porumb la export, anul trecut». Ca sa fie putin ironici, spun ca am vandut de o calitate slaba. Am dat o replica: am spus ca daca nu avea calitate, nu ar fi mers la export“, a precizat Laurentiu Baciu.

Sursa: capital.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top