Federația Filantropia a Patriarhiei Române, singurul ONG care a avut acces la fonduri europene. Guvernul îngreunează accesul ONG-urilor medico-sociale la finanțările din fonduri UE

ong_13031600.jpg

Guvernul României “îngreunează considerabil” accesul ONG-urilor din zona medico-socială la finanțările din fonduri UE, deși acest lucru este explicit permis de către legislația europeană, arată un raport al Observatorului Român de Sănătate. În ultimii 4 ani, singurul ONG medico-social alături de care Ministerul Sănătății a accesat fonduri UE structurale (POCA) este Federația Filantropia a Patriarhiei Române. Asta în condițiile în care Asociația Dăruiește Viață construiește primul spital de oncologie pediatrică din țară și a finalizat un spital modular pentru pacienții COVID, iar unul din 3 spitale publice din România a fost dotat, la debutul pandemiei, de ONG-uri.

ONG-urile și fundațiile medicosociale non-profit au dovedit că sunt excelenți administratori ai fondurilor românilor: mai eficiente și transparente decât multe instituții de stat, arată raportul Observatorului Român de Sănătate.

Asociația Dăruiește Viață

  • Construiește primul spital de oncologie pediatrică din România.
  • A finalizat un spital modular pentru pacienții COVID.
  • A renovat și dotat 14 spitale publice din România.
  • În pandemie a dotat 140 de spitale publice cu 17 tone de echipamente de protecție și 33 de aparate medicale.

Fundația Romanian Angel Appeal

  • A asigurat medicamente și servicii psiho-sociale pentru peste 15.000 de pacienți cu TBC și HIV.
  • A dotat cu echipamente 23 de spitale publice și dispensare.
  • În pandemie a donat peste 3 tone de echipamente medicale de protecție.

Asociația Salvați Copiii România

  • A dotat 96 spitale cu peste 630 de echipamente medicale performante.
  • A oferit suport nutrițional, medical, educațional și emoțional către 46.595 de mame, gravide și copii din 14 județe ale țării.
  • În pandemie a donat echipamente către 54 spitale și 79 cabinete de medicină de familie.

“Capacitatea ONG-urilor medico-sociale de a răspunde rapid celei mai mari crize de sănătate publică din ultimii 30 de ani evidențiază potențialul imens al sectorului neguvernamental și non-profit în zona medico-socială. În absența existenței unor mecanisme de finanțare coerente și predictibile, acest potențial enorm și deja dovedit funcțional rămâne neexploatat”, arată Observatorul Român de Sănătate.

De remarcat că numeroase țări europene – printre care Germania, Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Polonia sau Grecia… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.