FEI si UniCredit sustin IMM-urile inovatoare din Europa centrala si de est cu jumatate de miliard de euro

invest_eu_square.jpg

Fondul European de Investitii (FEI) si UniCredit au semnat un contract de extindere a garantiei InnovFin pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), cu scopul de a dinamiza accesul la finantare pentru firmele mici, mijlocii şi cu capitalizare medie inovatoare din opt tari. Acest nou acord va permite UniCredit sa ofere, atat prin bancile cat si prin entitatile sale de leasing, o finantare suplimentara de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si Serbia. Finantarea suplimentara vine in completarea portofoliului agreat initial de 160 de milioane de euro. Astfel, IMM-urile si firmele cu capitalizare medie din tarile mentionate vor avea acces la fonduri de jumatate de miliard de euro.

Tranzactia beneficiaza de sprijinul Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare si inovare al UE, precum si al Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investitii pentru EuropaCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent.

Bancile din Bosnia si Hertegovina si Serbia fi sprijinite de garantia FEI si Orizont 2020, in timp ce contractele de garantie cu bancile Grupului UniCredit din Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania se vor baza pe sprijinul FEIS.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea fortei de munca, dezvoltare, investitii si competitivitate a declarat: „Acoperirea geografica a Fondului European pentru Investitii Strategice este extrem de importanta si ne bucuram ca, in urma acordului incheiat cu UniCredit, sase tari din Europa Centrala si de Est vor avea de castigat. IMM-urile din aceste state membre – precum si din doua tari vecine – pot aplica acum la UniCredit pentru imprumuturi din bugetul UE pentru a-si incepe sau a-si dezvolta afacerile”.

Directorul Executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a adaugat: „Odata cu dezvoltarea acestui acord, peste 500 de IMM-uri inovatoare vor beneficia de noi optiuni de finantare oferite de 13 filiale UniCredit in opt tari. UniCredit va valorifica experienta acumulata in cadrul InnovFin, prin atentia deosebita acordata IMM-urilor şi firmelor cu cpitalizare medie de-a lungul timpului si printr-o retea extinsa de sucursale in CEE, pentru a stimula inovatia si spiritul antreprenorial in randul companiilor cu potential de crestere”.

Carlo Vivaldi, Şeful Diviziei CEE a UniCredit, a declarat: „Prin cresterea acestei facilitati, putem incuraja in continuare dezvoltarea IMM-urilor inovatoare din tarile noastre, oferind un acces facil la finantare si susţinand dezvoltarea economiilor locale. Acest lucru confirma angajamentul nostru fata de clientii din regiunea centrala si de est”.

Mai mult, tranzactia reflecta angajamentul UE de a lansa rapid initiative concrete care vizeaza accelerarea tranzactiilor de imprumut si de garantare, capabile sa stimuleze crearea de locuri de munca si cresterea economica in UE.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.