Mecanismul european ”Bani doar pentru statul de drept”: initiativa radicala a Comisiei pentru ”intarirea legaturilor dintre fondurile UE si domnia legii”

economie-romania-shutterstock.jpg

Proiectul bugetului multianual 2021-2027 al Uniunii Europene este acompaniat de o initiativa radicala a Comisiei privind ”intarirea legaturilor dintre fondurile UE si domnia legii”.

Tradus in limbaj comun, Comisia a formulat miercuri principiile unui mecanism cu ajutorul caruia sa poata fi taiata finantarea europeana acelor state membre care nu respecta principiul ”domniei legii”.

Noul cadru ar urma sa fie, evident, aplicat incepând cu urmatorul exercitiu financiar.

Foarte important: Asa numitul ”Mecanism de Supraveghere Financiara” constituie o propunere separata de proiectul bugetului multianual- care necesita aprobarea unanima a statelor membre pentru adoptare, deci NU are nevoie de unanimitate pentru a fi pus in functiune.

Aflat in Parlamentul European, acolo unde proiectul de buget a fost discutat inainte de prezentarea publica, presedintele Jean Claude Juncker a dat asigurari in fata europarlamentarilor ca propunerea este ”despre respectarea principiului domniei legii, care este o conditie indispensabila pentru buna gestiune financiara” si care nu vizeaza vreun stat anume, ci va fi aplicata in intreaga Uniune.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.