Fermier trimis in judecata de DNA dupa ce a obtinut cu acte false fonduri nerambursabile de la APIA

tractor.jpg

Un fermier din judetul Calarasi a fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii retin ca la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Dumitru Ion a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.), mai multe documente care contineau date inexacte, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemei unice de plata, pentru o suprafata de teren de 248,83 ha, desi in realitate detinea doar 70,78 ha. Prin aceste demersuri, arata anchetatorii, inculpatul Dumitru Ion a obtinut fonduri nerambursabile in valoare totala de 174.678,77 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal.

Verificari prin sondaj

La 6 iunie 2015, acelasi inculpat, procedand in aceeasi maniera, a depus la institutia publica mai sus mentionata, cererea unica de plata prin care a mentionat solicitarea de sprijin pentru o suprafata totala de 424,32 ha din unitatile administrativ teritoriale Sohatu si Galbinasi, ambele situate in judetul Calarasi. in luna august 2015, persoane din conducerea Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura – Centrul Judetean Calarasi au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole 2014-2015 privind acordarea de subventii reprezentand plati directe pe hectar din programul F.E.G.A. (Fondul European de Garantare Agricola).

A dat mita 5.000 de lei

Printre cererile verificate au fost identificate si cererile depuse de fermierul Dumitru Ion, caruia i-au fost solicitate lamuriri scrise cu privire la neconcordantele existente in dosarele depuse in perioada respectiva. in acest context, la 16 septembrie 2015, inculpatul Dumitru Ion i-a remis unei persoane din conducerea A.P.I.A. – Centrul Judetean Calarasi, suma de 5.000 de lei, pentru ca aceasta sa introduca fraudulos o adeverinta falsificata in dosarul de plati pe suprafata pentru campania 2014 si sa nu-i respinga cererea de plata pentru campania 2015. in cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil si asupra sumei de 9.450 lei ce apartin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.