Fermierii si-au scos recolta de porumb de anul trecut la vanzare. Cum ar putea evolua preturile

porumb_35067400.jpg

Specialistii din piata cerealelor se asteapta la o crestere a pretului la porumbul din recolta anului trecut.

Fermierii au inceput sa scoata la vanzare porumbul sezonului trecut, profitand de o usoara crestere a preturilor despre care bursele internationale dau indicii ca vor continua pe acelasi trend, arata o analiza realizata de AgroGo — interfata online intre vanzatorii si cumparatorii de cereale, similara unei burse.

In piata fizica, pretul FOB Constanta (pretul pentru marfa incarcata in vase) pentru porumb era de 726 lei/tona, conform datelor MADR, iar unele oferte de cumparare ale traderilor, in regim CPT Constanta (livrat la Constanta), erau la 643 lei/tona, in scadere in ultima perioada.

In schimb, cotatiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tona, iar la CME Chicago de 601 lei/tona. „Sunt preturi medii, in comparatie cu aceeasi perioada a ultimelor doua sezoane”, noteaza Vasile Topac, co-fondator Agrogo.

„Pretul Constanta este un reper pentru Romania, iar el este influentat, la randul lui, de licitatiile internationale si de evolutia burselor. Acest lucru poate fi vazut in comparatiile dintre trendul burselor si cel al pretului local”, mai spune Topac, potrivit caruia si bursa CME Chicago influenteaza piata.

„Chiar daca aceasta bursa este mult mai departe, din cauza volumelor foarte mari tranzactionate la Chicago, influenta globala a acestei burse se simte destul de puternic asupra preturilor din portul Constanta”, mai explica Topac.

Preturile din piata bursiera, fiind vorba de preturi futures (cu livrare la termen), pot indica cum vad traderii si jucatorii de pe burse evolutia preturilor in urmatoarele luni si chiar ani. Astfel, la MATIF Paris, pentru lunile iunie si august, traderii vad cresteri; in noiembrie, in mod firesc, pretul e usor mai mic, fiind dupa recoltare; apoi cresterea continua usor pentru noul sezon. Spre exemplu, pentru august 2018, pretul futures depaseste 800 de lei pe tona.

De asemenea, la bursa din Chicago, preturile futures sunt intr-o usoara crestere, chiar si in perioada de recoltare, pornind de la 610 lei pe tona la 15.09.2017 pana la aproximativ 660 de lei tona in iunie 2018.

„Se vad la orizont preturi in usoara crestere. Trebuie tinut cont de faptul ca preturile futures pot fi foarte volatile, cu schimbari mari de la o zi la alta, deci aceste curbe isi pot modifica forma, pe masura ce ne apropiem de datele de livrare, si aflam noi date despre stocurile si productia mondiala. De asemenea, si in piata fizica, preturile pot avea schimbari semnificative de la o zi la alta. De aceea, este recomandat ca atat cei care vand, cat si cei care cumpara porumb sau cereale in general sa se informeze regulat”, mai spune Topac.

Anul trecut, Romania a produs aproximativ 8,4 milioane de tone de porumb.

Sursa: Economica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top