Bilant Rovana Plumb: Plati procesate catre beneficiari de 933 milioane euro; linii de finantare deschise-19 miliarde euro

euro.jpg

Platile procesate catre beneficiarii fondurilor europene se cifreaza, in prezent, la 933 milioane de euro iar valoarea liniilor de finantare deschise se ridica la 19 miliarde de euro, potrivit bilantului fostului ministru delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

“Parasesc portofoliul ministerial dupa un mandat scurt, de 7 luni. Sunt mandra ca, din luna martie pana astazi, alaturi de echipa MDRAPFE, am deblocat fondurile europene si am scos Romania din sintagma zero absorbtie, facand posibila intrarea banilor europeni in tara. In acest moment, avem 933 milioane euro plati procesate catre beneficiari, bani care se vor regasi in absorbtie, la fel cum se vor regasi toate celelalte masuri pe care le-am luat pe parcursul mandatului de ministru”, arata Rovana Plumb.

Pe lista celor mai importante obiective indeplinite, fostul ministru aminteste acreditarea autoritatilor de management, vitala pentru ca fluxul financiar aferent rambursarilor sa functioneze, sa fie redusa, astfel, presiunea de pe bugetul de stat si sa inceapa intrarea banilor europeni in tara.

De asemenea, Rovana Plumb vorbeste si despre deblocarea proiectelor cu impact major pentru Romania, cu efecte in cresterea absorbtiei de fonduri europene pe termen mediu si lung. “Concret, ce pasi au fost facuti: au fost evaluate, aprobate si contractate proiecte din domenii strategice, precum infrastructura de transport, infrastructura de apa si canalizare, situatiile de urgenta etc. Fara aceste etape, nu existau premisele facturarii si transmiterii documentelor, spre decontare, Comisiei Europene”, precizeaza sursa citata.

Valoarea liniilor de finantare deschise este de 19 miliarde de euro, suma care reprezinta 68% din alocarea totala a Romaniei, creandu-se, astfel, cadrul necesar pentru ca beneficiarii sa poata depune proiecte pentru finantare din fonduri europene.

Valoarea totala a contractelor pentru finantare semnate pana in acest moment se ridica la 5,8 miliarde euro iar rata de contractare s-a triplat (de la 5% — in februarie, la 21% — in octombrie / procent raportat la alocarea totala aferenta Romaniei pentru actuala perioada de programare).

Fostul ministru delegat pentru Fonduri Europene aminteste si faptul ca a fost demarat cel mai amplu proces de simplificare a legislatiei pentru sprijinirea beneficiarilor si accesul romanilor la banii europeni.

“Au fost eliminate barierele existente, care ingreunau inutil absorbtia. S-a renuntat la unele suprareglementari impuse de legislatia nationala in plus fata de prevederile regulamentelor europene. Reluarea dialogului si a consultarilor cu reprezentantii Comisiei Europene pana la cel mai inalt nivel, pentru urgentarea deblocarii accesului Romaniei la fondurile europene”, se mai arata in bilantul Rovanei Plumb.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.