Fermierii sunt nemultumiti de programul prin care Guvernul sprijina cultivarea rosiilor in spatii protejate

fermier_rosii.jpg

Programul prin care Guvernul sprijina, cu 3.000 de euro pe an, cultivarea rosiilor in spatii protejate, de tipul serelor sau solariilor, este unul care nu se adreseaza nimanui, deoarece fermierii din Romania nu cultiva rosii pe suprafete de 1.000 de metri patrati din cauza costurilor foarte mari, a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

Pe 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotarare prin care producatorii agricoli vor fi sustinuti printr-un program sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea in lei a sumei de 3.000 de euro pe an.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie sa solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotararii, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de 1.000 mp, sa obtina o productie de 2 kg tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedita cu documente justificative.

“In cazul proiectelor pentru tomate, pragul acela de 1.000 de mp, stabilit de minister, este prea sus. Vrem sa dam un ajutor, dar nu tinem cont de niste realitati. Acest prag de 1.000 mp este prea sus, tinand cont de potenta financiara a celor care pot accepta acest program“, a explicat Baciu.

El a adaugat ca nu s-a gasit cea mai buna solutie pentru implementarea acestui proiect: “Sunt niste costuri extraodinar de mari sa poti sa faci tomate pe 1.000 de metri patrati. Eu as fi zis ca pragul sa fie undeva la 200 de metri patrati, era mai accesibil”, a mai spus Baciu.

Cu toate ca ajutorul este prevazut la 3.000 euro/an, sprijinul prevede un plafon maxim de 15.000 euro pentru trei ani, nefiind clar in ce conditii poate fi atins.

Potrivit actului normative adoptat in 27 ianuarie, suma necesara aplicarii schemei de ajutor de minimis este de 40 milioane euro si provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017.

Sursa: Hotnews

One thought on “Fermierii sunt nemultumiti de programul prin care Guvernul sprijina cultivarea rosiilor in spatii protejate”

  1. tudor spune:

    Cum sunt nemultumiti, iata ce scrie MADR: Programul de sprijin pentru tomate prezintă interes pentru producătorii agricoli:

    http://www.madr.ro/comunicare/3605-programul-de-sprijin-pentru-tomate-prezinta-interes-pentru-producatorii-agricoli.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.