Fermierii vor primi subventii la cursul de 4,4102 lei/euro

euro_caramizi.jpg

euroSprijinul pe suprafata acordat agricultorilor de Uniunea Europeana se calculeaza in lei la cursul oficial afisat de Banca Centrala Europeana in ultima zi bancara din luna septembrie. In acest an, cursul este de 4,4102 lei/euro.

Potrivit regulamentelor europene si nationale, agricultorii care beneficiaza de plati pe suprafata pot obtine avansuri din acesti bani la cursul valutar local din ziua platii, dar numai pana in ultima zi bancara din luna septembrie.

Ulterior, cursul din aceasta zi este etalonul pentru plata subventiilor. Iar cum in Romania aceste subventii (chiar avansuri) se dau mai tarziu, de obicei la jumatatea lunii octombrie, s-a impamantenit calculatia pe cursul din ultima zi a lunii septembrie.

In acest an, prima transa reprezentand jumatate din banii de sprijin pe suprafata se va plati fermierilor incepand din 16 octombrie, iar cursul oficial folosit pentru transformarea in lei a subventiilor (care sunt exprimate in euro) este de 4,4102 lei/euro.

Leul mai tare, un dezavantaj Din pacate pentru beneficiarii din Romania, in ultimii ani leul s-a tot apreciat fata de euro, cursul subventiilor fiind tot mai putin favorabil. Spre exemplu, cursul pentru subventiile din 2012 fusese de 4,53 lei/euro, apoi in 2013 a fost de aproape 4,45 lei/euro, pentru ca acum sa ajunga la aproape 4,41 lei/euro.Desigur, acest dezavantaj este compensat prin faptul ca, de la an la an, subventia ca suma (exprimata in euro) este tot mai mare.

Cine primeste subventiile

Pot beneficia de masurile de sprijin pe suprafata persoanele fizice si firmele care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari sau administratori in cadrul asociatiilor in participatiune. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata totala de cel putin un hectar, ce pot fi formate si din parcele agricole disparate, dar cu conditia ca fiecare parcela in parte sa aiba o suprafata de minimum 0,3 hectare. in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Anul trecut au beneficiat de aceste masuri peste un milion de fermieri. Pana la primirea subventiilor, fermierii pot accesa credite de la banci cu garantii acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural, in baza unei adeverinte eliberate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) privind subventia de incasat. Sumele vor fi rambursate catre institutiile de credit la momentul virarii subventiilor APIA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top