APIA: Depunerea cererii de subventie trebuie insotita de acte suplimentare in functie de tipul de sprijin primit

pomicultura-subventii.jpg

pomicultura subventiiPentru a beneficia de platile directe in agricultura pe anul 2015, fermierii vor trebui sa depuna, impreuna cu cererea de subventie, o serie de acte suplimentare. Actele obligatorii ce trebuie depuse la APIA sunt urmatoarele:

  • copia dupa actul de identitate;
  • dovada unui cont activ in care APIA va livra banii;
  • documente ce dovedesc utilizarea legala a terenului, incheiate inaintea depunerii cererii si valavile pana la 1 decembrie a anului de cerere;
  • pentru persoanele juridice: actele ce atesta aceasta forma de organizare, in original.

De asemenea, exista o lista de documente suplimentare in functie de forma de sprijin financiar care se doreste a fi primita:

  • schema de plata unica pe suprafata (SAPS): declaratie pe suprafata, declaratie zone de interes ecologic(acolo unde este cazul), anexe geografice conform digitizarii IPA – Online;
  • plata pentru tinerii fermieri: documente doveditoare privind varsta (maxim 40 de ani), acte doveditoare privind controlul exercitat de tanarul fermier din punctul de vedere al deciziei de gestionare, beneficiilor si al riscurilor financiare pentru fermierii persoane fizice.
  • ajutoare nationale tranzitorii: exista documentatie diferita in functie de tipul culturii in pentru fibra, canepa pentru fibra, tutun, hamei, sfecla de zahar;
  • sprijin cuplat: pentru fermierii din sectorul vegetal ce este simultan membru al unei organizatii de producatori recunoscuta de MADR (pentru soia, lucerna, mazare boabe, fasole boabe, canepa pentru ulei si fibra, orez, cartof de samanta, hamei, sfecla de zahar, tomate pentru industrializare, castraveti pentru industrializare, legume cultivate in sere si solarii, prune, mere, visine, caise si zarzare pentru produse nonalcoolice).

Suprafata minima pentru care se platesc subventiile in 2015, este de 1 hectar ce poate fi format din parcele cu suprafata de minim 0,3ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. In cazul serelor si solariilor, suprafata minima a explotatiei trebuie sa fie de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,1 ha.

Cererile unice de plata trebuie finalizare si depuse la APIA pana pe 15 mai 2015, conform reglementarilor in vigoare. Romania, alaturi de alte state ale UE, a cerut o prelungire a acestui termen pana la 15 iunie 2015, iar acum se aateapta un raspuns din partea Comisiei Europene.

Mai multe detalii: www.agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top