Finanțare de 17,3 milioane de euro pentru proiectele mari de infrastructură contractate prin Programul România-Ucraina

phpThumb_generated_thumbnailjpg-3.jpg

La finalul lunii iunie 2019, autoritățile române și cele ucrainene au semnat patru contracte de finanțare cu o valoare totală de 21,1 milioane de euro din care 17,3 milioane fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Cele patru tipuri de investiții care vor primi finanțare prin Programul Operațional Comun România-Ucraina sunt:

1. Proiectul „Cooperare regională pentru prevenirea și lupta împotriva infracționalității transfrontaliere” (SAGA) vizează crearea unei platforme electronice pentru schimbul de informații între structurile poliției din România și din Ucraina. Cu un buget de 5,2 milioane euro (3,2 milioane euro fonduri nerambursabile), partenerii proiectului, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Departamentul Poliției Naționale din regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina), vor reabilita stațiile de poliție din zonele de frontieră, vor dezvolta un sistem IT de cooperare, vor achiziționa echipamente performante și vor derula un program de formare a ofițerilor de poliție din România și Ucraina.

2. Proiectul “Îmbunătăţirea siguranţei populaţiei prin managementul situaţiilor de urgenţă” (BRIDGE), cu o valoare totală de 7,4 milioane de euro (6,6 milioane euro reprezentând fonduri europene) își propune pregătirea personalului care activează în domeniul situațiilor de urgență, precum și asigurarea infrastructurii necesare. Proiectul este derulat, în parteneriat, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, Inspectoratul General al Aviației (România), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Departamentul Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență din Cernăuți (Ucraina), Departamentul Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență din Ivano-Frankivsk (Ucraina) și Inspectoratul pentru Situațiile de Urgență “Bucovina” din Suceava. Finanțarea va fi folosită pentru construirea unui poligon de training pentru situații de urgență și a unei piste de aterizare pentru elicoptere la Suceava, modernizarea dispeceratului Serviciului de Stat pentru Situațiile de Urgență din Cernăuți (Ucraina), modernizarea unui centru de training în Ivano-Frankivsk (Ucraina), achiziția de vehicule speciale și pregătirea cadrului legal privind organizarea şi operarea structurilor implicate în situaţii de urgenţă.

3. Proiectul „Infrastructură transfrontalieră de sănătate”, cu un buget total de 4,2 milioane euro (din care 3,7 milioane euro fonduri europene) vizează investiții în mai multe secții din spitalele cuprinse în proiect, respectiv reabilitarea și dotarea secțiilor de sterilizare și ortopedie din cadrul Spitalului Județean Tulcea (România); reabilitarea unei clădiri a Spitalului Municipal Măcin (România); modernizarea şi echiparea secţiei de chirurgie a Spitalului Bazinul Dunării, Izmail (Ucraina); reabilitarea și dotarea secției de copii a Spitalului Orășenesc din Izmail (Ucraina). Liderul proiectului, Consiliul Județean Tulcea, va derula acest proiect împreună cu Unitatea Administrativ-Teritorială Măcin, Spitalul Regional Dunărea din Odessa, Consiliul Local Izmail (Ucraina) și Asociația de Cooperare Trasfrontalieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).

4. Proiectul “Râu curat – Dunărea” cu un buget total de 4,3 milioane euro (din care fonduri europene 3,8 milioane euro) își propune reabilitarea sistemelor de canalizare ale zonei de frontieră a Deltei Dunării, în scopul prevenirii situațiilor de urgență provocate de activitățile umane și a fost semnat pe 28 iunie a.c.

Activitățile celor patru proiecte vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanțare.

Aceste proiecte totalizează aproximativ 30% din fondurile europene alocate Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.