Comisia Europeana, in parteneriat cu Agentia pentru IMM-uri de la Bruxelles (EASME), anunta deschiderea cererii de propuneri de proiecte 2018 pentru programul european „Life” 2014-2020. Programul are 2 subprograme, respectiv „Mediu” si „Politici Climatice”, iar fiecare dintre acestea, mai multe domenii de actiune si prioritati specifice. Modificarile majore anuntate in programul de lucru al CE pentru perioada 2018-2020, in comparatie cu anii trecuti, sunt urmatoarele:
subprogramul pentru mediu:
– reducerea numarului de teme de proiect (de la 87 la 42) si punerea unui accent mai pronuntat pe orientarea solicitantilor catre prioritatile de politica ale UE, sporind totodata sansele proiectelor din anumite subdomenii precum biodiversitatea si economia circulara, dar si pe cele ale proiectelor cu impact puternic si direct asupra sanatatii majoritatii cetatenilor europeni;
– reorientarea temelor de proiect referitoare la guvernanta si informare pentru a se axa mai mult pe probleme specifice de sensibilizare si de guvernanta;
ambele subprograme:
– o mai mare imbunatatire a orientarii catre rezultate prin introducerea cerintei de a produce efecte masurabile asupra mediului sau asupra schimbarilor climatice in toate domeniile prioritare;
– incurajarea implicarii sporite a entitatilor private prin evidentierea avantajelor pe care le prezinta abordarile apropiate de conditiile pietei, ca instrument de asigurare a durabilitatii pentru rezultatele proiectelor.
Actiuni de sprijin care sa contribuie la dezvoltarea unor proiecte viabile din punct de vedere economic si ecologic, care sa nu mai necesite decât investitia si care sa mobilizeze resurse financiare publice si private suplimentare pentru extinderea si reproducerea rezultatelor;
– simplificarea procedurilor de gestionare a granturilor, in special prin testarea unei proceduri de depunere in doua etape a solicitarilor pentru proiectele-pilot, demonstrative si de bune practici, precum si pentru proiectele de informare, sensibilizare si diseminare, astfel cum se propune in evaluarea la jumatatea perioadei a programului LIFE.
Data limita pentru depunerea aplicatiilor difera in functie de subprogram si tipul de actiune (detalii in fisa de prezentare).
Eligibilitate: orice entitate publica sau privata (cu sau fara profit) cu sediul in UE: autoritati publice locale, regionale si nationale, companii, organizatii non-profit si asociatii, agentii de dezvoltare si comunitare, centre de cercetare, IMM-uri, universitati, etc.
Bugetul total al cererii: 397.000.000 €; pentru subprogramul „Mediu” sunt prevazuti 317.000.000 €, iar pentru „Politici Climatice” 80.000.000 euro.
O zi de informare, pentru cei interesati sa depuna aplicatii sau sa cunoasca mai bine programul Life, se va organiza la Bruxelles, la 4 mai a.c. Comisia Europeana anunta, de asemenea, organizarea unor zile de informare in statele membre dedicate actualei cereri de propuneri de proiecte; pentru moment, România nu figureaza pe lista oficiala a sesiunilor de informare (detalii aici pentru un eventual anunt ulterior privind ziua de informare pentru România). Fisa de prezentare se regaseste in anexa.
Ca informatie generala, pentru cei interesati de actiunile de mediu la nivel european, anul acesta, Green Week, saptamana europeana pentru mediu si politici climatice, va avea loc la Bruxelles in perioada 22-24 mai.
Sursa: UNCJR