Finantare stopata pentru Republica Moldova, daca trece legea amnistiei fiscale

bani-716x300.jpg

Patru dintre cele mai credibile ONG-uri romanesti cer presedintelui, premierului si liderilor PSD si USR sa suspende finantarea Republicii Moldova cu fonduri romanesti daca Parlamentul de la Chisinau va vota o lege care ar duce la amnistie fiscala si la anularea obligatiei declararii averilor.

Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Freedom House-Romania si Grupul de Dialog Social (GDS) sustin ca “finantarea Republicii Moldova cu bani publici romanesti si europeni, in conditiile in care se da frau liber coruptiei si spalarii banilor, este inacceptabila”.

Semnatarii acestei petitii solicita presedintelui, premierului si presedintelui PSD ca partid cu majoritate parlamentara dupa alegeri precum si opozitiei sa pregateasca masuri adecvate, inclusiv suspendarea finantarii prin imprumutul de sprijin bugetar (si alte formule de asistenta financiara), daca Parlamentul de la Chisinau adopta asa-numita lege pentru ”liberalizarea capitalului si stimularea fiscala”.

Legea discutata a in doua lectura de Parlamentul moldovean are prevederi prin care:
•    se pot spala banii negri obtinuti din tranzactii obscure sau prin offshore-uri (prin liberalizarea capitalului de catre persoane fizice, cu interdictia investigarii provenientei capitalului),
•    se iarta functionarii publici care nu si-au declarat pana acum averea, oferindu-le posibilitatea de a declara orice capital cu plata a doar 2% din valoarea acestuia
•    se acorda amnistie fiscala pentru penalitatile acumulate de persoanele fizice si juridice care practica activitate de intreprinzator la plata taxelor si impozitelor, cu conditia achitarii datoriilor

Reamintim ca proiectul de lege a fost adoptat deja de Parlament in prima lectura, la doar doua saptamani de la depunere. ONG-urile semnatare sustin ca proiectul nu are avizul Guvernului si al expertizei anticoruptie.

Aceasta lege reprezinta o puternica lovitura data eforturilor anticoruptie sustinute de partenerii Republicii Moldova, principala conditie pentru sprijinul bugetar international. Ea  demonstreaza cinismul politicienilor pro-europeni de la Chisinau, care pretind ca fac reforme dar deghizeaza o masura antieuropeana sub un nume proeuropean (”liberalizarea capitalului”) pentru a deruta atat partenerii straini, cat si publicul moldovean“, se arata in scrisoarea celor patru.

Sursa: Hotnews

One thought on “Finantare stopata pentru Republica Moldova, daca trece legea amnistiei fiscale”

  1. Platon spune:

    Buna ziua , sunt foarte recunoscator pentru asa sustinere din partea Romaniei, la noi in RM nu se controleaza nimic din punct de vedre financiar si nu sunt sustinuti tinerii antreprenori pentru dezvoltarea si crearea unor calitati mai bune in ameliorarea societatii civile !!! Doresc sustinere pentru cei care doresc si ar dori sa desfasoare o companie sau o intreprindere in folosul populatiei ! ms anticipat si respect , puteti sa dati si o nota informativa pentru UE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.