Finantare UE de peste 441 de milioane de euro pentru persoanele defavorizate

legume.jpg

legumePrin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), Romania va primi, in perioada 2014-2020, peste 441 de milioane de euro, pentru a oferi produse alimentare persoanelor sarace, precum si articole de uz scolar copiilor aflati in situatii dificile. Finantarea din partea Uniunii Europene va fi completata din bugetul national.

Din aceasta iarna va incepe aprovizionarea iar din 2015, va avea loc de doua ori pe an. Cei ce vor beneficia de ajutor sunt: persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici si persoanele al caror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel national.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu masuri menite sa inlesneasca incluziunea sociala, precum educatia sanitara si alimentara, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridica, indrumare catre serviciile sociale, consiliere profesionala si sprijin in cautarea unui loc de munca.

Incepand cu 2015, articolele de uz scolar vor fi furnizate o data pe an. Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel national.

Alimentele si articolele de uz scolar vor fi distribuite prin intermediul autoritatilor locale si al scolilor. ONG-urile vor fi implicate in furnizarea produselor alimentare persoanelor cu dificultati de deplasare si in aplicarea masurilor de incluziune sociala aferente.

Context

Romania inregistreaza unul dintre cele mai scazute niveluri de saracie din UE, aproximativ 30% din populatie suferind de lipsuri materiale severe. Programul operational va contribui la atingerea obiectivului national de a ajuta 580.000 de oameni sa iasa din saracie.

Lansat in luna ianuarie 2014, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) este un puternic simbol al solidaritatii europene. Principalul sau scop este ruperea cercului vicios al saraciei si precaritatii, oferind asistenta nefinanciara unora dintre cetatenii europeni cei mai vulnerabili. FEAD se ridica la o valoare reala de 3,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020.

Fondul va contribui la consolidarea coeziunii sociale prin atenuarea celor mai severe forme de saracie, precum si la atingerea obiectivului EUROPA 2020 de a reduce cu cel putin 20 de milioane numarul de persoane afectate sau amenintate de saracie si excluziune sociala, pana in 2020.

FEAD va sprijini actiunile initiate de toate cele 28 de state membre in vederea acordarii unei game largi de ajutoare nefinanciare persoanelor celor mai defavorizate, indiferent daca este vorba despre persoane individuale, familii, gospodarii sau grupuri de persoane. Asistenta de acest tip poate consta in produse alimentare, imbracaminte si alte bunuri de uz personal esentiale, cum ar fi incaltamintea, sapunul sau samponul. Ajutorul financiar poate fi utilizat la desfasurarea actiunilor care incurajeaza integrarea sociala.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.