Ministerul Economiei propune amanarea acordarii unor certificate verzi

industrie.jpg

industrieMinisterul Economiei a emis un proiect de ordonanta de urgenta in cadrul caruia se prevede amanarea temporara, de la 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi.

Astfel, in perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi, pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, dupa cum urmeaza:

  • un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
  • un certificat verde pentru centralele electrice eoliene;
  • doua certificate verzi pentru centralele electrice solare.

Potrivit proiectului de act normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate ≤ 10 MW si solare. in ceea ce priveste centralele electrice eoliene, recuperarea va avea loc de la 1 ianuarie 2018.

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie include si o serie de alte prevederi, dintre care:

  1. Limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
  2. Monitorizarea semestriala a investitiilor de catre ANRE, ceea ce ar permite aplicarea mecanismului ajustare a supracompensarii de da 01.10.2013. Aplicarea mecanismului de ajustare a supracompensarii se va face inainte de 01 ianuarie 2014, respectiv 01 ianuarie 2015, date prevazute in prezent de legislatie.
  3. Exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 a 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatori de energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh . Se anuleaza corespunzator obligativitatea de achizitie a certificatelor verzi pentru furnizorii de energie electrica, corelat cu obligativitatea marilor consumatori de a prezenta programe de crestere a eficientei energetice care sa justifice exceptarea.
  4. Introducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale intre micii producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care detin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrala si furnizorii de energie electrica.
  5. Introducerea posibilitatii preluarii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie si sustinuta prin sistemul de promovare prin certificate verzi in piata reglementata de energie electrica, in baza reglementarilor emise de ANRE.
  6. Eliminarea unor restrictii care conduc la supracompensare si care nu au fost negociate cu Comisia Europeana (CE).

Document anexat
Proiectul OUG privind acordarea certificatelor verzi (PDF)

Sursa: Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top