Finantarea europeana pentru Strategia Dunarii

Finantarea europeana pentru transpunerea Strategiei Dunarii – rezerva la start

~ marginalii la recenta reuniune a Consiliului Consultativ SUERD ~

In organizarea Biroului Coordonatorului National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii din cadrul MAE, am avut ocazia iau parte la lucrarile ultimei reuniuni a Consiliului Consultativ din cadrul Forumului National al SUERD. In aceasta etapa, pregatirile pentru editia a doua a Forumului National sunt in toi.

Intre timp, am constatat ca s-au realizat cateva progrese notabile, in special finalizarea unui handbook pe care MAE doreste sa-l puna la dispozitia solicitantilor de fonduri pentru realizarea proiectelor danubiene. In acest context, reprezentantii principalelor ministere implicate au dialogat pe marginea posibilitatilor de identificare si utilizare a unor fonduri relevante spre a putea operationaliza cat mai rapid proiectele mediului privat, in special sectorului IMM, in legatura cu obiectivele Strategiei Dunarii. De la Dl Ambasador Viorel Ardeleanu am aflat ca, la nivelul Comisiei Europene, este in pregatire o noua linie de finantare de 100 de milioane de euro destinata acestui sector, in completarea programelor Jaspers si Jeremie. Una din intentiile evocate a fost si aceea de a replica in Romania initiative danubiene care sunt deja viabile si dau bune rezultate in alte tari din bazinul dunarean, ca de pilda, deschiderea unui centru de consultanta gratuita si realizarea unei platforme de match-making pentru cei care doresc sa coopereze in cadrul unor consortii de parteneri.

O atentie deosebita a fost acordata sansei pe care crearea unor noi clustere industriale inovative ar putea-o oferi proiectelor relative la implementarea SUERD in Romania. In cursul dezbaterii a reiesit clar ca aceste noi forme de conjugare a cooperarii intense intre grupuri corelative de firme merita sa primeasca sprijin din partea autoritatilor publice, asa cum se intampla in toata Europa. Deocamdata, reprezentantul Ministerului Economiei a admis faptul ca, pana in prezent, clustere industriale n-au strategii clare si coerente de dezvoltare, dar ca ar fi de datoria Ministerului Finantelor Publice sa disponibilizeze fonduri din cadrul ajutoarelor de minimis pentru a finanta operationalizarea unor asemenea strategii.

Din nefericire, au reiesit insa diferente semnificative de opinie intre reprezentantii MDRT si MTI, pe de o parte, si acelea ale Ministerului Afacerilor Europene, in special cu privire la sansele reale de a disponibiliza inca din aceasta perioada fonduri UE pentru proiecte fezabile in Romania. Presedinta sub-comisiei SUERD din cadrul Parlamentului Romaniei, senatoarea Sorina Placinta, a scos in relief faptul ca ar merita sa se faca eforturi pragmatice mai mari si presiuni convingatoare pentru a putea, ulterior, sa solicitam Comisiei Europene, incepand din 2014, o linie speciala de finantare pentru proiectele din zona danubiana. De asemenea, reprezentantul MAEur a opinat ca prin eforturi proprii, inclusiv antrenand partenerii germani din landurile Baden-Württemberg si Bavaria, se poate asigura demararea unor prime asemenea proiecte.

In pregatirea Forumului National, Secretarul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, Dl Eric Bartha, a solicitat repertorierea celor mai interesante propuneri, sugestii si recomandari rezultate in cadrul Consiliului Consultativ, care sa vina in intampinarea formularii unor concluzii consistente si a generarii unor proiecte strategice in urma viitorului Forum National de la Bucuresti. Forma ideala ar fi concentrarea intr-un Task-Force, care sa coopereze cat mai bine cu grupul de ministere ce coordoneaza prioritatile principale, gestionate in cadrul SUERD, de catre Romania: navigare; turism si patrimoniu cultural; gestionarea riscurilor de mediu.

Ca reprezentant al Retelei Regionale pentru inovare sociala si economica in Bazinul Marii Negre – Regiunea Dunarii, am avut ocazia sa formulez cateva sugestii si recomandari, bine primite in special de reprezentanta Parlamentului Romaniei la lucrari. In esenta, am militat pentru flexibilizarea praghmatica a conditiilor de eligibilitate la programele de cooperare transfrontaliera, cel putin in cadrul viitoarelor apeluri de proiecte, in asa fel incat si celelalte judete ale Romaniei sa devida eligibile pentru finantare, chiar daca nu se afla in zonele transfrontaliere. De asemenea, printr-o analiza prospectiva se pot determina de pe acum axele din cadrul programelor cu Fonduri Structurale in care nu se vor putea cheltui sume mari de bani pentru a se propune spre realocare catre proiecte danubiene, in asociere cu partenerii germani, austrieci etc, capabili sa asigure o cofinantare relevanta. Aceasta ar presupune, pe de-o parte, o intarire a prerogativelor MAEur, iar pe de alta parte, capacitarea unui grup de lobby pe langa DG Regio – Comisia Europeana, care sa faca posibila aceasta perspectiva.

Este de sperat ca in saptamanile urmatoare sa apara o clarificare mai riguroasa a rolului pe care trebuie sa-l joace si cele doua ministere cheie in cadrul implementarii SUERD – MAE si MAEur. Plecarea brusca a fostului Ministru Teodor Baconschi, care a coordonat pana recent Forumul National, precum si numirea actualului Coordonator National ca Ambasador al Romaniei in Danemarca, va necesita o preluare de stafeta rapida si concludenta pentru a se putea continua eforturile din primii trrei ani. In acest sens, sprijinul organizatiilor relevante ale societatii civile ramane un factor-cheie de mobilizare si de constanta presiune institutionala.

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top