Finanțarea participativă (crowdfunding-ul) în Romania – noi inițiative legislative românești pentru aplicarea Regulamentului UE privind finanțarea participativă

crowdfunding-dreamstime.jpg

Până în noiembrie 2021, activitățile de finanțare participativă (bazate pe investiții sau pe creditare) cunoscute în general sub denumirea de “crowdfunding” nu au beneficiat de un regim specific dedicat, aceasta absenta de reglementare permițând o potențială interferare cu normele europene privind serviciile bancare și financiare, cu riscuri semnificative pentru părțile implicate.

Acest context este pe cale să se schimbe începând cu 10 noiembrie 2021, când Regulamentul UE privind serviciile de finanțare participativă (1) ar trebui să se aplice. În plus față de clarificarea potențialelor interacțiuni cu normele existente, Regulamentul UE privind finanțarea participativă reglementează serviciile de finanțare participativă ca o nouă categorie de servicii reglementate la nivel UE, iar prestatorii acestor servicii vor putea sa folosească procedura europeană de pașaportare in vederea prestării unor astfel de activități de finantare participativa si in alte jurisdicții europene. In plus, investitorii de pe platformele de finanțare participativă vor beneficia de un cadru de protecție a investitorilor armonizat și îmbunătățit.

Deși nu se îndepărtează în mod semnificativ de textul regulamentului, Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind serviciile de finanțare participativă (supus consultării publice până la 9 septembrie 2021) nu reușește, în ultima formă disponibila public, să își atingă obiectivele în totalitate. Acest lucru este cauzat în principal de faptul că proiectul de lege nu este pe deplin corelat cu cadrul legal relevant existent, în principal cel legat de activitățile de creditare. De asemenea, o serie de alte concepte esențiale legate de structurarea platformelor de finanțare participativă bazate pe investiții, cum ar fi utilizarea vehiculelor investiționale constituite sub forma unor societăți cu răspundere limitată, ar putea avea nevoie în continuare de unele clarificări în proiectul de lege care urmează să fie adoptat.

În ciuda neajunsurilor proiectului inițial de lege, rămânem optimiști cu privire la faptul că noile norme UE și cele interne vor contribui la creșterea pieței de finanțare participativă, oferind un instrument de finanțare alternativ util în special pentru întreprinderile nou-înființate și IMM-uri.

Citește continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top