Ministerul Fondurilor Europene propune clauze speciale pentru contractele din domeniul constructiilor

constructii_macara.jpg

constructii_macaraMinisterul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica propunerile de conditii speciale de contract agreate de FIDIC – Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor.

Conditiile contractuale FIDIC sunt recunoscute la nivel global si sunt cele care asigura premisele unei bune derulari a contractelor incheiate in domeniul constructiilor.

“In trecut, Romania a avut transpuse in legislatia nationala conditiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, insa actul normativ care le implementa a fost abrogat fara o minima justificare pertinenta in mai 2009, fapt care a creat confuzie in randul antreprenorilor si in randul beneficiarilor si, implicit, a dus la aplicarea de corectii financiare de catre Comisia Europeana din cauza problemelor aparute in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. Din aceasta cauza, acum suntem obligati sa indreptam greselile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finantate din bani publici. Reintroducerea conditiilor speciale de contract FIDIC in legislatia nationala creeaza un cadru partenerial echitabil pentru ambele parti implicate – beneficiari si antreprenori. Suplimentar, aceste clauze minimale obligatorii creeaza un cadru uniform de intelegere si pentru implementarea si verificarea implementarii acestor contracte. Din aceste motive, reintroducerea in legislatia nationala a acestui set de clauze contractuale minimale obligatorii va insemna un mare castig pentru toti cei implicati in implementarea proiectelor finantate din bani publici, inclusiv fonduri UE, cu impact semnificativ in accelerarea absorbtiei fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru a putea transpune in legislatia nationala conditiile speciale de contract FIDIC, Ministerul Fondurilor Europene a avut in ultimele luni consultari cu toti actorii implicati: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, ANRMAP, beneficiari, asociatii profesionale ale constructorilor.

Ministerul Fondurilor Europene asteapta opinii pe marginea documentelor publicate pana la data de 25 august 2013.

Documente anexate:

Conditii de contract pentru cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre beneficiar (PDF)
Conditii de contract pentru echipamente electrice si mecanice si pentru cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre antreprenor (PDF)

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.