Finantele vor verifica modul in care ONG-urile au cheltuit banii din donatiile provenite din impozitul pe venit

ministerul-finantelor-mfax.jpg

Ministerul Finantelor Publice va realiza o analiza in vederea atribuirii monitorizarii si controlului sumelor alocate de contribuabili din impozitul pe profit si venit unei structuri subordonate, reiese dintr-un proiect de Ordonanta publicat pe site-ul institutiei. Conform documentului, va fi inlaturata posibilitatea cheltuirii fondurilor primite de beneficiari din impozitul pe profit, respectiv pe venit, in alte scopuri decat cele pentru care s-au infiintat.

Ministerul Finantelor Publice va verifica:

  • modul de utilizare a sumelor acordate prin actiuni de sponsorizare/ mecenat pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de beneficiarul sponsorizarii, respectiv ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata, reducand impozitul pe profit/venit, in sensul respectarii Legii nr. 32/1994,
  • modul de respectare a utilizarii fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirectionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
  • modul de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finantarea asociatiilor si fundatiilor non-profit.

Actiunile de control care se realizeaza potrivit acestui act normativ vizeaza inclusiv perioada anterioara intrarii in vigoare a acestuia, cu respectarea termenului de prescriptie prevazut la art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2011 privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 107/2012, cu modificarile ulterioare.

Ministerul a realizat acest proiect ca urmare a unei decizii a Curtii de Conturi a Romaniei care a constatat ca la nivelul MFP si al institutiilor subordonate acesteia nu se cunosc beneficiarii actiunilor de mecenat si/sau sponsorizare.

Mai multe detalii aici

One thought on “Finantele vor verifica modul in care ONG-urile au cheltuit banii din donatiile provenite din impozitul pe venit”

  1. tudor spune:

    ce idioti!!!!!Trebuiau oare cheltuiti intr-un fel anume????
    Imbecili comunisti….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.