Florin Jianu: “Programul Startup-Nation nu trebuie transformat in unul de ajutor social”

Florin-Jianu.jpg

Programul Startup-Nation este unul de antreprenoriat si nu trebuie transformat in unul de ajutor social, a declarat Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, intr-o conferinta organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

‘Vorbim de un program de antreprenoriat, nu vorbim de un program social. Am vazut grila trimisa de minister (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat — n.r.). Daca s-a stabilit deja prin Ordonanta de Guvern de aprobare a programului (OUG nr. 10/2017 — n.r.) numarul de loc de munca, doua mai exact, nu mai trebuie sa punctezi suplimentar in grila faptul ca, daca creezi mai multe locuri de munca, iei un punctaj mai mare. Daca iei oameni din randul absolventilor, iar iei puncte suplimentare, daca iei din categoria somerilor, iar iei punctaj. Nu este nevoie sa punctezi in trei randuri ajungand la aproximativ 40 de puncte numai locurile de munca. Mai mult, este o premiera, punctezi ceva ce nu ai — adica daca asociatul nu a urmat un curs, primeste cinci puncte. Este o premiera la nivel global’, a precizat Florin Jianu.

Acesta a spus ca reprezentantii mediului de afaceri au trimis ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat propuneri care vizeaza elemente calitative prin introducerea de elemente noi.

‘In primul rand vrem sa se puncteze calitatea planului de afaceri, daca proiectul are un caracter inovativ, pentru ca ne dorim sa avem afaceri de calitate superioara. Un alt element important de punctat trebuie sa fie nivelul asumat sau previzionat al cifrei de afaceri nete pentru anul fiscal urmator ultimei plati, raportat la asistenta financiara nerambursabila’, a spus Florin Jianu.

O alta problema a proiectului de Hotarare a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a Programului Startup-Nation este legata, in opinia fostului ministru, de specificatiile cu privire la costurile eligibile.

‘Asa cum am declarat inca de la lansarea proiectului, pentru prima oara stabilim costuri neeligibile. Ori Hotararea de Guvern este din nou construita pe costuri. Diferenta este mare. Atunci cand stabilesti costurile neeligibile, dai posibilitatea intreprinzatorului sa faca orice fel de cheltuieli considera mai putin cele care sunt excluse. Atunci cand stabilesti o lista cu costuri eligibile, te limitezi, practic, numai la acele costuri. Experienta perioadei 2007-2013 si a fondurilor nationale a aratat ca este mai bine sa spui costurile neeligibile si intreprinzatorul sa isi faca planul de afaceri asa cum isi doreste’, a spus Florin Jianu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top