Conditii echitabile pentru cercetatori in programul Orizont 2020

tehnologie.jpg

Cercetatorii care lucreaza in cadrul unor proiecte cu finantare europeana vor primi un salariu cel putin la fel de mare ca atunci cand sunt implicati in proiecte nationale. In plus, ei vor fi eligibili pentru o retributie suplimentara de pana la 8.000 de euro, pe an. Comisia a decis introducerea acestei modificari privind salarizarea in programul de finantare a cercetarii si inovarii Orizont 2020.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, stiinta si inovare, a declarat: „A fost gasita o solutie pentru o problema serioasa, facilitandu-se astfel participarea tuturor cercetatorilor in proiecte Orizont 2020. Ea va contribui la reducerea diferentelor salariale dintre cercetatori si, la final, va permite diferitelor tari sa isi pastreze cele mai talentate minti. Este o dovada a importantei pe care o acordam partajarii excelentei si reducerii disparitatilor in domeniul inovarii.”

Prin modificarea mentionata, Comisia a ajustat conceptul de salarizare din Formularul-model de acord de finantare nerambursabila (grant) din programul Orizont 2020, pentru a-l pune in concordanta cu practicile nationale. Noua masura se aplica retroactiv in toate proiectele in curs, finantate prin Orizont 2020.

Context

Decizia de a modifica conceptul de salarizare a pornit de la angajamentul Comisiei Europene, luat in 2016, de a gasi solutii pentru diferentele de salarizare ce existau intre prevederile legislatiilor nationale si normele ce gestioneaza programul Orizont 2020. Aceste diferente aveau un impact nedorit asupra participarii in program a cercetatorilor din statele membre cu nivel redus al salariului de baza.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top