FNGCIMM: Schema de garantare pentru cresterea eficientei energetice in sectorul rezidential

bloc_reabilitare.jpg

bloc_reabilitareFNGCIMM propune o schema de garantare care poate fi folosita ca si instrument financiar necesar pentru implementarea proiectelor de crestere a eficientei energetice in sectorul rezidential, finantata din bugetul alocat Axei prioritare 3 din Programul Operational Regional 2014-2020 (POR).

Schema propune sa garanteze creditele bancare necesare unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) pentru finantarea contributiei proprii a beneficiarilor finali ai proiectelor de eficientizare energetica a cladirilor rezidentiale, conform prioritatilor aprobate de consiliul local si hotararilor asociatiilor de proprietari. Proiectele de reabilitare energetica a cladirilor la standarde europene vor fi elaborate si implementate sub coordonarea autoritatilor locale.

Pentru a beneficia de cota de finantare nerambursabila (grant), proiectele depuse de unitatile administrativ teritoriale la Agentiile de Dezvoltare Regionala (organisme intermediare regionale POR), vor fi selectate potrivit conditiilor specifice din ghidul solicitantului pentru Prioritatea de investitii 3.1 (Operatiunea A) privind sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in sectorul locuintelor, in cadrul POR 2014-2020.

FNGCIMM propune un buget total de 48 milioane de euro pentru finantarea noii scheme de garantare. Creditele garantate pot fi acordate pe o durata cuprinsa intre 5 si 25 de ani, de catre bancile finantatoare, in vederea cresterii eficientei energetice in cladirile rezidentiale vizate cu prioritate (blocuri de locuit din mediul urban), pentru reducerea consumului de energie, imbunatatirea conditiilor locative la standarde UE, scaderea costurilor cu consumul de energie si a unor masuri de consolidare a cladirii.

Beneficiarii schemei de garantare propuse de FNGCIMM sunt unitatile administrativ-teritoriale din mediul urban, in parteneriat cu asociatia de proprietari din cladirea eligibila, supusa renovarii in cadrul POR – Axa prioritara 3, Prioritatea de investitii 3.1., Operatiunea A, care sunt beneficiarii finali ai proiectului.

Cladirea eligibila trebuie sa fie bloc de locuinte construit in baza unor proiecte elaborate in perioada 1950-1990, cu o inaltime de minim P+2, care nu a mai beneficiat de finantare publica in ultimii 5 ani pentru acelasi tip de activitati (constructie/ extindere/modernizare) si care nu beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare.

Parteneriatul se concretizeaza prin incheierea unui contract intre primarie si asociatia de proprietari care vizeaza toata perioada de implementare a proiectului, incepand de la pregatirea documentatiei pana la incetarea tuturor obligatiilor asumate fata de terti, inclusiv monitorizarea indicatorilor de eficienta energetica si rambursarea creditului bancar de co-finantare.

Garantia va acoperi un procent de maxim 80% din valoarea creditului, in functie de cerintele de co-finantare ale fiecarui proiect de reabilitare energetica a cladirilor rezidentiale.

In scopul de a limita costul total al creditului garantat, se propune ca beneficiarii creditelor garantate (UAT) si beneficiarii finali (AP) sa nu plateasca comision de garantare, acesta urmand sa fie suportat din fondul de garantare alocat schemei.

Tot in cursul acestui an, FNGCIMM a propus Ministerului Finantelor Publice si alte doua scheme de garantare: o schema de minimis in vederea sustinerii accesului la finantare al intreprinderilor nou infiintate si o schema de ajutor de stat pentru garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar in dificultate, dar care au proiecte viabile din punct de vedere economic.

Sursa: FNGCIMMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.