Fond mutual pentru diminuarea riscurilor din agricultura

gandac_cultura.jpg

gandac_culturaMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, in urma unor discutii cu producatorii si procesatorii de lapte, ca pana la 30 iunie va fi infiintat un fond mutual dupa modelul celui francez care sa contribuie la diminuarea riscurilor fermierilor in cazul unor pierderi.

Fondurile mutuale au o tripla participare (agricultori, stat membru, Uniunea Europeana) si vizeaza responsabilizarea agricultorilor in ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara a acestora si mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, in zona pierderilor economice.

Finantarea fondurilor mutuale este formata din cotizatiile agricultorilor (35%) si a Fondului Mutual (65%), din care: contributia UE – 47,75% si contributia Romaniei – 16,25%.

Exista 3 tipuri de riscuri care se despagubesc:

(1) aparitia unui focar de boala la animale cu conditia ca aceasta sa figureze pe lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor sau in anexa la Decizia Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar;
(2) aparitia unui focar de boala la plante (inscrisa pe lista organismelor daunatoare, fixata prin Decizia din 31 iulie 2000 de stabilire a listei organismelor daunatoare plantelor, produselor vegetale si altor obiecte vizate de masurile de combatere obligatorie; doar bolile reglementate);
(3) un incident de mediu in cazul in care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual si cu o dimensiune geografica limitata (origine nenaturala).

Sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale in special urmatoarele cheltuieli:

 • costurile sau pierderile legate de pierderea de animale sau de plante;
 • costurile sau pierderile legate de pierderea activitatii pe exploatatie, in special cea inerenta scaderii performantelor zootehnice ale animalelor sau a randamentului plantelor;
 • costuri sau pierderi de ordin economic si comercial, in special cele provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului, din limitarea zonelor pentru pasunat, din schimbarea destinatiei productiei etc.

Intre pierderile economice neeligibile se regasesc „pierderile economice” care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.

Sursa: Ministerul Agriculturii

One thought on “Fond mutual pentru diminuarea riscurilor din agricultura”

 1. Balici Mihai spune:

  Finantarea fondurilor mutuale este formata din cotizatiile agricultorilor (35%) si a Fondului Mutual (65%), din care: contributia UE – 47,75% si contributia Romaniei – 16,25%.
  cred ca este o greseala
  47,75+16,25 =64% si nu 65%
  rog corectati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.