Fonduri de cinci milioane de euro, in sprijinul a cinci comunitati marginalizate din Alba Iulia

Cinci milioane de euro, majoritatea bani nerambursabili, vor fi investiti, printr-un proiect derulat de Primaria Alba Iulia, in reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din cinci comunitati marginalizate din municipiu, in care exista populatie apartinand minoritatii rome, a informat miercuri managerul proiectului.

“Proiectul ‘Alba Iulia 360’ este o abordare integrata pentru cinci comunitati considerate marginalizate din perspectiva conditiilor de locuit, conditiilor de ocupare, a serviciilor educationale. intr-o perioada de trei ani, vom avea pentru 560 de persoane interventii legate de ocupare, de calificare, masuri de terapie educationala (pentru copiii pana la 7 ani) sau program ‘scoala dupa scoala’ si servicii socio-medicale”, a spus, intr-o conferinta de presa, managerul proiectului, Crina Dumitrescu.

Ea a mentionat ca aceasta abordare integrata are si o componenta infrastructurala. Astfel pentru acele persoane care au conditii precare de locuit, spre exemplu sub 15 metri patrati, sau conditii insalubre, se va interveni cu masuri de amenajare si de reabilitare a conditiilor de locuit. Concret, se are in vedere reabilitarea integrala a unui bloc situat la intrarea in Alba Iulia dinspre Cluj in care domiciliaza cel putin opt familii care dispun, fiecare, de mai putin de 15 metri patrati.

Alte locuinte din comunitatile in cauza vor fi dotate cu panouri solare. “Ne propunem sa rezolvam, sau macar sa usuram, si sa raspundem unor necesitati pe care noi le-am identificat de-a lungul timpului. (…) Noi ne straduim si urmarim sa solutionam anumite zone, din punctul de vedere al unor indicatori europeni marginalizate, si sa le alaturam intr-un mod fericit orasului”, a mai spus managerul proiectului “Alba Iulia 360”.

La randul sau, viceprimarul Gabriel Plesa si-a exprimat increderea ca, dupa implementarea acestui proiect, cele cinci comunitati vulnerabile vor avea mult de castigat. “Cred ca vom reusi, partial evident, ca nu vom putea eradica total fenomenul, sa rezolvam niste lucruri pentru acesti oameni. Sunt convins ca rezultatele vor fi spectaculoase”, a declarat Plesa.

Coordonatorul pe partea de promovare a proiectului, Nicu Neag, a precizat ca acesta se va implementa pe o perioada de 36 de luni in comunitatile Zgura, Partos, Barbu Lautaru, Trandafirilor si Ciocarliei, grupul tinta fiind format din 560 de persoane. “Este un pachet de servicii integrate, ceea ce inseamna ca masurile vizeaza aspecte esentiale care tin de latura educationala, sociala, profesionala, medicala, juridica si chiar imbunatatirea conditiilor de locuit. La fiecare persoana din grupul tinta vor ajunge cel putin doua masuri de sprijin. Vom acorda si servicii individualizate, adaptate nevoilor reale”, a declarat Neag.

Astfel, se va acorda ingrijire medicala la domiciliu pentru varstnici si/sau persoane cu dizabilitati, consultanta juridica si sprijin in ceea ce priveste actele de identitate si/sau proprietate, servicii de mediere pentru gasirea unui loc de munca, sprijin pentru copiii cu varsta pana in 7 ani sau pregatire de specialitate pentru cei intre 6 si 17 ani.

Nicu Neag a adaugat ca pana la finalul perioadei de implementare vor fi infiintate si cel putin 15 firme. “Vom oferi actiuni de consiliere – consultanta antreprenoriala, consultanta in dezvoltarea planului de afaceri”, a precizat acesta.

Unele dintre servicii sunt deja in derulare, asa cum este, de exemplu, cursul de macelar. “in total, vor fi 16 cursuri de calificare – de ingrijitor la domiciliu, lucrator in comert, agent curatenie, agent de paza, tamplar universal, croitorie, vopsitor industrial etc”, a mentionat Neag.

Valoarea totala a proiectului este de peste 25,1 milioane de lei, din care peste 24,3 milioane de lei bani nerambursabili. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top