Antreprenorii români care au microîntreprinderi, firme mici, PFA și alte tipuri de afaceri vor putea obține ajutoare nerambursabile de până la 70.000 de euro sau până la 200.000 de euro pe proiect, prin două linii de fonduri europene scoase joi în consultare publică.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat joi, în consultare, proopunerile oficiale de Ghiduri ale solicitantului pentru submăsurile 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru perioada tranzitorie 2021-2022.
Vor putea fi finanțate afaceri neagricole diverse: turism, agrement, producție, service auto, cabinete medicale, IT etc.
Beneficiari eligibili: cine va putea lua fondurile UE pentru afaceri neagricole în mediul rural
Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin submăsurile 6.2 și 6.4 PNDR vor fi:
- Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA);
- Micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
- Micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-ups).
Solicitanţii eligibili se încadrează astfel:
- Micro-întreprindere – maximum 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
- Întreprindere mică – între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei.
- Ca forme juridice vor fi acceptate practic toate tipurile de întreprinderi: PFA, întreprindere individuală, familială, SRL, societate agricolă, cooperativă etc.
Submăsura 6.2 – până la 70.000 Euro pentru noi afaceri non-agricole la sate, fără bani de acasă
Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” este una dintre liniile de bani europeni cele mai așteptate de către antreprenorii aflați la început de drum, mai ales că nu necesită cofinanțare proprie.
Așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, în apelul care ar urma să fie deschis în a doua jumătate a anului 2021, la submăsura 6.2 vor fi alocați 50 de milioane de euro.
Ajutorul public nerambursabil va și tot de 50.000 de euro/ proiect, cu excepția activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară în funcție de tipul investiției, respectiv, 50.000 euro sau 70.000 euro. Nu se alocă sume intermediare.
Domeniile finanțate:
- Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, inclusiv producție de combustibil din biomasă, (fabricare de peleți) în vederea comercializării, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități, ca parte integrantă a proiectului etc.;
- Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);
- Activități turistice (ex: structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punct gastronomic local);
- Servicii (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural, etc.)… Detalii aici.