Fonduri europene, pentru cladirea istorica a Teatrului Maria Filotti

Filotti-interior-monumental.png

O investitie de 3,7 milioane de euro finantata de Uniunea Europeana a refacut din temelii o cladire monument din centrul Brailei, veche de 150 de ani. Imobilul in care joaca trupa Teatrului Maria Filotti s-a transformat, dupa restaurare, intr-un centru cultural multifunctional in care interioarele amintesc, in buna masura, de atmosfera sfarsitului de secol XIX. Reabilitarea s-a realizat, in cea mai mare parte, cu fonduri europene alocate prin politica de coeziune.

Braila, 1850, cu aproximatie….Ianache Rally, armator grec – pasoptist local, pare-se -, lasa deja mult in urma agitatele zile ale Revolutiei si se orienteaza, impreuna cu fratii George si Demosthene catre lucruri ceva mai lumesti pentru protipendada braileana. Intr-una dintre cladirile lor, din buricul orasului-port de la Dunare, incep a se ingramadi, in straie pretioase, domni si doamne cu obraze subtiri, dornici de ”comedii si vodeviluri”.

Han, pe la 1840, mistuita de un incendiu in vara lui 1859 dar refacuta apoi de proprietari, in cladirea cu 3 etaje de pe coltul strazii Bucurestilor, peste drum de piateta centrala, poposesc, din turnee, tot mai multe trupe de artisti.

In urmatoarele decenii, locul e deja fixat pe rutele artistice: pe scena concerteaza soprana Haricleea Darclée, joaca artisti ai curtii regale suedeze sau celebra actrita Aristizza Romanescu (profesoara de arta dramatica a Mariei Filotti) impreuna cu sotul Grigore Manolescu (1).

Afisele vremii, pastrate in arhivele brailene (2), arata ca la Sala Rally – cum era cunoscuta in epoca -, jucau trupele lui Matei Millo, Fany Tardini, Costache si Iorgu Caragiale dar si staruri internationale precum Bianca Bianchini sau celebra soprana Adelina Patti, febletea vocala a lui Giuseppe Verdi.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.