Fonduri nerambursabile: Start-Up Nation versus Start-Up Plus

start.jpg

Programul Romania Start-Up Nation are in anul 2018 un buget alocat de 700 milioane lei, credite de angajament. Asta inseamna ca este nevoie de o rectificare bugetara (posibila doar in semestrul al doilea) pentru ca banii sa fie pusi efectiv in buget pentru a fi transferati beneficiarilor. Guvernantii dau asigurari ca vor fi in total 2 miliarde de lei alocati pentru programul din acest an si cate 2 miliarde mai departe, anual, pana in a 2020. Greu de crezut, totusi, avand in vedere ca Guvernul trebuie sa se mentina in tinta de deficit bugetar sub 3%, in conditiile unor incasari modeste la buget. Cand promiti bani mai multi pensionarilor si bugetarilor, votantii tai de baza, cam ce loc vor ocupa antreprenorii in prioritatile unui guvern de stanga?

Romania Start-Up Plus are un buget total de 477 milioane euro (peste 2,1 miliarde lei) pana in 2020. Din banii astia, 40% se finanteaza cursurile, chiriile pentru sali, trainerii, salariile echipei de proiect a administratorului de grant si asa mai departe. Restul de 60% ar urma sa ajunga la antreprenori pentru micile afaceri, sub forma de granturi nerambursabile. Asadar, buget mai mic, insa aici vorbim despre fonduri europene, bani pe care, teoretic, statul roman ar trebui sa fie primul interesat sa fie absorbiti de catre Romania. Orice ban european care intra in tara ajuta la diminuarea deficitului bugetar, deci, tot teoretic, Guvernul ar avea interes sa aloce resurse pentru o absorbtie cat mai buna. La Start-Up Nation, doar in anul 2017 au fost la mijloc si bani europeni (500 milioane lei), pe urma se vorbeste doar de bani de la buget.

Mai multe detalii aici

One thought on “Fonduri nerambursabile: Start-Up Nation versus Start-Up Plus”

 1. Pirlea Robert George spune:

  Buna ziua ,

  Ma numesc Pirlea Robert George locuiesc in Bucuresti si citesc foarte frecvent site-ul si am vazut aceasta tema si as dori sa adaug un comentraiu referitor la articolul publicat de dumneavoastra:

  De ce s-au plătit așa de puțini bani antreprenorilor și unde s-au produs blocajele?
  Beneficiarii se plâng că nu ajung la finanțări, din cauză că sunt blocaje la bănci și la Fondul de Garantare…… insa În cazul unora, creditul-punte se aprobă cu dificultate, chiar și în trei-patru luni, iar între timp le expiră certificatele de garantare și trebuie să o ia de la capăt cu dosarul.

  Fondul de Garantare spune că blocajele sunt la bănci și la Fondul de Contragarantare !!!!??

  Va multumesc
  Pirlea Robert George

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.