Fonduri Regio pentru reabilitarea Muzeului Ceasului “Nicolae Simache”, unic in reteaua muzeelor din tara!

Nicolae-Simache.jpg

Vineri, 27 iulie, s-a semnat un nou contract de finantare in cadrul Axei prioritare 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Domeniul major de interventie 1.1 “Planuri integrate de dezvoltare urbana”, Sub-domeniul “Poli de crestere”.

Beneficiarul este judetul Prahova, care primeste asistenta financiara pentru proiectul “Restaurarea si consolidarea Muzeului Ceasului <<Nicolae Simache>>, Ploiesti“.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totala eligibila este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile FEDR; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul national; 125.420,64 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului). Durata de implementare este de 36 de luni, perioada de timp in care va fi restaurat si consolidat Muzeul Ceasului “Nicolae Simache”, monument de arhitectura de importanta nationala si universala, unic in reteaua muzeelor din Romania.

In momentul de fata, cladirea se afla intr-o stare de conservare precara. Lucrarile de restaurare si consolidare propuse prin proiect urmeaza sa recupereze intreg repertoriul de finisaje si decoratii, redandu-se in acest fel edificiului valoarea arhitecturala originara. Lucrarile vor viza: consolidarea structurii, refacerea modenaturii fatadelor, a tamplariei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalatiilor electrice, de apa si canalizare. De asemenea se vor executa lucrari de amenajare exterioara, trotuare de protectie, alei, imprejmuire, spatii verzi.

Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din tara, si-a deschis portile in anul 1963, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954 si 1971. Ulterior, colectia de ceasornice a fost adusa intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Patrimoniul Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” numara in prezent peste 4.000 de piese si componente specifice, de mare valoare si atractivitate, ilustrand evolutia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip -, pana la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce functioneaza cu mecanismele de la ceasornice, precum si ceasurile bijuterii.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.