Fonduri SEE de peste 20 de milioane de euro, disponibile pentru cercetatorii romani

Cercetator.jpg

CercetatorRomania va beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de peste 20 de milioane de euro prin intermediul programului „Cercetare in sectoarele prioritare”, finantat din granturile SEE si intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute.

Beneficiarii directi sunt institutiile nationale de cercetare, precum si partenerii din mediul economic care se incadreaza in categoria IMM-urilor. „Aceste fonduri vor contribui la sustinerea unor importante proiecte de cercetare, care vor aduce cercetarea romaneasca aproape de cea realizata in spatiul european. Alocarea lor arata determinarea noastra de a face din sectorul cercetarii unul dintre motoarele de dezvoltare ale Romaniei”, a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Finantarile vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte in urmatoarele domenii prioritare: stiinte sociale si umaniste, energie regenerabila, sanatate si alimentatie sanatoasa, managementul protectiei mediului.

Programul este implementat de catre Ministerul Educatiei Nationale, cu sprijinul Agentiei de Implementare – Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii si se adreseaza organizatiilor de cercetare, precum si partenerilor din mediul economic care se incadreaza in categoria IMM.

Termenul limita pentru trimiterea aplicatiilor este 17 ianuarie 2014, ora 23.00, ora Romaniei. Transmiterea aplicatiilor on line va fi operationala incepand cu 25 noiembrie 2013.

Fondurile sunt asigurate de Norvegia, Islanda si Liecthenstein si vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte in urmatoarele domenii: stiinte sociale si umaniste, energie regenerabila, sanatate si alimentatie sanatoasa si managementul protectiei mediului. Norvegia este principalul contributor al programului, cu o contributie de 97%.

Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Precizam ca in perioada de finantare 2004-2009, Romania a beneficiat de granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie, precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile.

Documente anexate:

Ghidul solicitantului

Apel de propuneri „Cercetare in sectoarele prioritare” (PDF, En)

Sursa: Ministerul Educatiei Nationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top