Tara noastra a ajuns pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste cheltuielile de cercetare. Alocarile de fonduri au scazut cu mult fata de anii precedenti. Astfel, daca se face raportarea nivelului alocarilor pentru cercetare ca pondere in PIB al Romaniei la media UE 28, se poate observa o inrautatire a situatiei, de la 31% in 2008 pana la doar 19% in 2014.
In aceasta situatie Romania se plaseaza in afara obiectivelor fixate prin strategia Europa 2020 ceea ce ar putea compromite sansele noastre de a avansa spre o productie inovativa si valoare adaugata mai mare.
Cati bani se dau pentru cercetare
Anul trecut, in Romania, s-au cheltuit pentru activitatea de cercetare-dezvoltare 2,56 miliarde lei (in scadere cu 11% fața de anul 2012). Dintre acestea, 87% au fost cheltuieli curente si numai 13% cheltuieli de capital (ponderile erau de 82% si 18% in urma cu doi ani).
Repercursiunile nu au intarziat sa apara, iar restrangerea activitatilor a determinat un mare deficit legat de dotarea tehnica. De asemenea, ponderea cheltuielilor de capital pentru dotarea unitatilor care au desfasurat activitate de cercetare-dezvoltare, a scazut cu 3,4% in 2014, fata de anul 2013.
Mai multe detalii pe CursdeGuvernare.ro
Fondurile alocate cercetarii trebuie sa aiba si o finalitate
Daca atunci cand un IMM primeste o finantare cu 60-70% parte nerambursabile este obligat sa creeze un numar de locuri de munca , iar cand vine cu cererea de rambursare trebuie sa aduca contractele de munca noi incheiate pe perioade nedeterminate , plus sa mentina aceste locuri de munca un numar de ai
In cercetare, in domeniul consilierilor de someri, perfectionari ,schimburi de experientta , unde se aloca sume uriase de fonduri prin programele UE , nu au nici o obligatie de a crea locuri de munca aferent fondului primit (cca 1 loc de munca la 25.000 de euro nerambursabili)
Deci guvernul trebuie sa impuna ca si la aceste domenii care in perioada 2007-2013 au primit sume uriase ,dar numarul de locuri de munca nou create este infim
Sa se faca o analiza cate fonduri au fost alocate prin programele POR, POSCCE la IMM , cate locuri de muunca s-au creat si cati bani s-au alocat la CERCETARE -DEZVOLTARE si la programele POSDRU si cate locuri de munca s-au creat si atunci se vor aloca fonduri proportional cu valoarea nou adaugata