Necesitatea sectorului economiei sociale si receptivitatea societatii romanesti la inceput de secol XXI

articol-economie-socialaEconomia sociala, numita si economie solidara (Eme si Laville, 2006), entreprises promotrices (Munkner, 2010), “al treilea sector” (Defourny, 2004) sau economie sociala si solidara (Canfin, 2008) a functionat, chiar daca nu ca si problematica sau conceptualizare, dar cu certitudine ca si realitate, si in societatile traditionale. Ea a inceput sa capete contur, ca forma specifica de organizare, abia in secolul al XIX-lea cand apar primele reglementari cu privire la societatile de ajutor reciproc si se inregistreaza participari consistente ale intreprinderilor de economie sociala la expozitiile universale.

Economia sociala este definita ca fiind “ansamblul intreprinderilor neapartinand sectorului public care, cu o functionare si gestiune democratice si o egalitate a drepturilor si obligatiilor membrilor, practica un regim special de proprietate si de repartizare a sarcinilor, destinand profitul, cresterii entitatii respective si ameliorarii serviciilor pentru comunitate” (Charte de l’economie sociale, 1980).

In Romania, economia sociala, atat ca realitate, cat si ca imagine, este inca departe de ceea ce ar putea si ar trebui sa fie: o alternativa viabila pentru economia liberala si o oportunitate pentru integrarea in munca si implicit o mai buna valorizare a grupurilor vulnerabile.

Mai multe detalii despre articol:
http://www.wiseromania.ro/index.php/%C8%99tiri/entry/necesitatea-sectorului-economiei-sociale-si-receptivitatea-societatii-romanesti-la-inceput-de-secol-xxi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.