Fondurile europene au transformat in cosmar viata unei familii din Iasi

bani_numarat.jpg

11455Prima pensiune construita cu fonduri europene in Iasi a fost vanduta de Fisc si patronii trebuie sa restituie si banii europeni primiti pentru construirea cladirii. La inceputul acestui an, magistratii de la Tribunalul Iasi au aprobat intrarea in insolventa a firmei Popas Paun la cererea primariei Barnova, care arata ca are de primit de la societatea sotilor Iuliana si Ilie Meiu peste 300.000 lei constand in impozite locale neachitate. Ideea de a construi o pensiune cu fonduri europene a inceput ca un vis frumos, dar s-a transformat intr-o mare problema imediat ce a fost definitivata. Firma a fost infiintata in 2005 cu scopul de a ridica o pensiune agroturistica, iar in noiembrie 2006 era deja aprobata finantarea prin SAPARD. „Deoarece firma nu dispunea la vremea respectiva de lichiditati pentru a demara constructia agropensiunii, a fost contractat un credit bancar de la BRD de in valoare de 70.000 Euro acesta fiind gajat cu bunurile personale ale administratorului statutar, banii respectivi fiind folositi pentru achitarea serviciilor de proiectare, arhitectura si a taxelor necesare autorizatiilor de constructie. Pentru a asigura partea de cofinantare a proiectului societatea a solicitat si obtinut un credit de 200.000 Euro de la BRD, folosit pentru a acoperi cheltuielile generate de constructia in sine a imobilului. In octombrie 2008 constructia a fost finalizata si a inceput activitatea propriu-zisa a societatii conform obiectului de activitate”, a notat administratorul judiciar intr-un raport recent in care descrie cauzele ajungerii in insolventa.
 
Cine a stins lumina
 
Anul finalizarii a coincis cu criza economica majora instalata in intreg sectorul economic, iar cazarile s-au situat la un nivel de sub 50% din capacitatea pensiunii, iar veniturile au fost uneori insuficiente pentru achitarea ratelor bancare, ce au fost acoperite din alte fonduri. Din cauza veniturilor insuficiente, dar si a cresterii accelerate a pensiunilor din zona, a devenit imposibila achitarea ratelor, a impozitelor si a datoriilor catre furnizori, ceea ce a dus la primirea unei „amenintari” cu executarea silita, in octombrie 2010, din partea BRD. Pentru a evita executarea, adminsitratorii au obtinut o refinantare de la Granti Bank, insa „in peisaj” a aparut Fiscul, care a instituit popriri pe conturi din cauza datoriilor fiscale vechi si a stopat activitatea firmei Popas Paun. In 2013, Fiscul a scos la vanzare pensiunea pentru datorii de 270.000 lei, insa administratorii au creditat firma si a achitat toate datoriile.

Desi a scapat de BRD si de Fisc, sfarsitul anului 2013 avea sa coincida cu un alt „hop” imens pe care sotii Meiu trebuiau sa il sara. La finalul celor cinci ani de monitorizare SAPARD, s-a efectuat un control in urma caruia s-a decis ca au fost respectate normele prevazute, dar ca nu s-a inregistrat un profit net de 5%, o conditie esentiala. Din aceasta cauza, Agentia de Investitii Rurale a solicitat firmei sa returneze fondurile europene in valoare de circa 337.000 lei, procesul verbal fiind transmis Fiscului pentru a demara executarea silita. Desi a contestat raportul rezultat in urma controlului, Curtea de Apel a respins actiunea, iar pentru recursul declarat de Popasul Paun urmeaza sa fie alocat termen de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 
Ce spune lichidatorul in ultimul raport
 
Oricum, in luna aprilie a anului trecut, Fiscul a reusit sa gaseasca un cumparator pentru prima pensiune construita cu fonduri europene in Iasi, iar sumele obtinute au fost obtinute pentru acoperirea creditului de la Garanti Bank. Pensiunea a fost cumparata de o companie franceza din domeniul imobiliar la jumatate de pret, respectiv 1,54 milioane lei, deoarece era a treia licitatie organizata. Ulterior, Fiscul a reusit sa valorifice si bunurile mobile ale firmei si a achitat o parte din datoria catre AFIR, astfel ca sfarsitul societatii era de asteptat. „Din cauza procedurilor de executare silita aplicate si a vanzarii bunurilor imobile si imobile din patrimoniul SC Popasul Paun SRL a fost pusa in imposibilitatea de a mai functiona si de a-si realiza obiectul de activitate. Din verificarile efectuate pana in prezent, nu am identificat fapte ale membrilor, organelor de supraveghere din cadrul societatii sau de conducere care sa prejudicieze debitoarea, de aceea Expresss Lichidator IPURL nu are nicio dovada pentru angajarea raspunderii membrilor organelor de supraveghere”, a concluzionat administratorul judiciar. Potrivit bilanturilor depuse la AJFP, societatea Popasul Paun avea, la finalul anului 2014, o cifra de afaceri de 82.000 lei si profit de circa 12.000 lei, dupa ce in 2013 a avut un an dezastruos, afaceri de 100.000 lei si pierderi de 1,14 milioane lei.

Sursa: ZiaruldeIasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top