Fondurile europene urmatoare: Plafonarea platilor directe la hectar

fermier-credit.jpg

Comisia Europeana propune o masura care ar dezavantaja fermierii mari si i-ar putea avantaja pe cei mici: plafonarea platilor directe la hectar pentru fiecare ferma, incepand cu viitoarea perioada de programare 2021-2027.

Vineri, Comisia si-a prezentat propunerea viitoarei politici agricole comune, printre prevederile proiectului numarandu-se:

  • Platile directe catre fermieri vor fi reduse incepand de la 60 000 de euro si plafonate pentru plati peste 100 000 de euro pe ferma. Se vor lua in considerare in totalitate si costurile cu forta de munca. Aceasta masura este conceputa pentru a asigura o distribuire mai echitabila a platilor.
  • Fermele mici si medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.
  • Tarile vor trebui sa rezerve cel putin 2 % din alocarea lor destinata platilor directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Acest sprijin va fi completat prin sprijin financiar pentru dezvoltarea rurala si diferite masuri de facilitare a accesului la terenuri si la transferul acestora.

Comisia spune ca viitoarea Politica Agricola Comuna a UE va veni cu mai multa echitate prin directionarea mai buna a sprijinului:

  • platile directe vor constitui in continuare o parte esentiala a politicii, asigurand stabilitate si previzibilitate pentru fermieri.
  • Se va acorda prioritate sprijinirii fermelor mici si medii, acestea reprezentand majoritatea sectorului agricol al UE, si ajutorului acordat tinerilor fermieri.
  • Comisia ramane fidela angajamentului de a obtine o distribuire mai echitabila a platilor directe intre statele membre prin convergenta externa.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.