FP7-SME-2013: Cercetare in folosul IMM-urilor

fp7-cercetare-imm.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

Programul “Capacitati” urmareste sa imbunatateasca folosirea si dezvoltarea infrastructurilor din domeniul cercetarii, odata cu intarirea capacitatilor inovative ale IMM-urilor de a beneficia de pe urma cercetarii.

Programul este conceput sa sprijine grupurile regionale orientate spre cercetare si in acelasi timp sa elibereze potentialul de cercetare in regiunile de convergenta si in regiunile cele mai indepartate ale Uniunii Europene. Va fi asigurat sprijinul pentru actiuni si masuri orizontale de intarire a cooperarii internationale. In fine, societatea Europeana si stiinta ar trebui sa se apropie de initiativa programului “Capacitati”.

IMM-urile reprezinta o mare parte a economiei si industriei Europei. Cele 23 milioane de IMM-uri din UE reprezinta 99% din totalul afacerilor si acopera pana la 80% din locurile de munca in anumite sectoare industriale, cum ar fi, de exemplu, sectorul textil.

IMM-urile europene reprezinta o sursa esentiala pentru dezvoltare, creare de locuri de munca, capacitate antreprenoriala, inovatie, precum si coeziune economica si sociala. De aceea, este esential sa le utilizam potentialul prin cercetare si inovatie tehnologica, ceea ce le va putea ajuta sa supravietuiasca si sa prospere pe termen lung. O relatie mai stransa a acestora cu comunitatea de cercetare va conferi o valoare sporita economiei europene, o mai mare dezvoltare si oportunitati de munca mai numeroase.

PC7 propune actiuni de sporire a participarii IMM-urilor in activitatea de cercetare stiintifica si ofera masuri ce vor facilita accesul acestora la rezultatele cercetarii. Alte avantaje pentru IMM-urile participante la PC7 vor include rate mai mari de finantare, o oferta mai larga de scheme de finantare, achizitionarea de noi cunostinte si potential crescut pentru noi produse si servicii.

In cadrul PC7, IMM-urile isi pot consolida pozitia generala prin participarea in retele si prin construirea de relatii cu parteneri internationali, acces la centrele de excelenta in cercetare si dezvoltarea cercetarii stiintifice si a inovatiei.

Vor fi incurajate actiuni in toate domeniile stiintei si tehnologiei, folosind o abordare de jos in sus. Vor fi implementate masuri dedicate IMM-urilor:

(i) Cercetare pentru IMM-uri: cu scopul de a sprijini mici grupuri de IMM-uri inovative in rezolvarea de probleme tehnologice comune sau complementare.
(ii) Cercetare pentru asociatii de IMM-uri: in vederea sprijinirii asociatiilor si gruparilor de IMM-uri in dezvoltarea de solutii la probleme care sunt comune unui numar larg de IMM-uri din sectoare specifice.
(iii) Activitate demonstrativa
(iv) Coordonare si actiuni suport.

Aceste masuri se adreseaza in principal comunitatii largi de IMM-uri care au capacitate de inovatie dar posibilitati limitate de cercetare. in vederea sporirii gradului de participare al IMM-urilor si al beneficiilor acestora, se va consolida caracterul de subcontractare al acestor masuri.

Regulamentele propuse pentru participarea la PC7 specifica o rata de finantare de 75% pentru activitatile de cercetare si dezvoltare ale IMM-urilor, fata de rata de 50% aplicabila in prezent in PC6. Acest fapt ar trebui sa contribuie la cresterea atractivitatii Programului Cadru pentru IMMuri, datorita reducerii dificultatilor financiare. Mai mult, principiul actual de “responsabilitate financiara colectiva” este inlocuit in propunerea pentru PC7 cu un fond de garantie care va acoperi riscurile financiare ale participantilor problematici.

Bugetul total alocat apelului este de 252.310.000 euro si este impartit dupa cum urmeaza:

 • Cercetare pentru IMM-uri: 169.56 milioane euro
 • Cercetare pentru asociatii de IMM-uri: 55.00 milioane euro
 • Activitate demonstrativa: 27.00 milioane euro
 • Coordonare si actiuni suport: 0.75 milioane euro

Cererile trebuie depuse pana la 15 noiembrie 2012, ora 17.00.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

Website-ul programului
Ghidul programului

[caseta-final-fise]

3 thoughts on “FP7-SME-2013: Cercetare in folosul IMM-urilor”

 1. Maria spune:

  Florentina,
  Ai mare dreptate, se vor pierde multe fonduri pentru ca IMM-urile nu sunt pregatite sa le faca fata. Dar vinovati exista: in primul rand Guvernul prin instituitiile sale, prin functionarii sai care isi acopera nestiinta rea-credinta, sau abuzul cu multa birocratie, care nu sunt proactivi pentru ca nu au acesta educatie, dar si patronii IMM-urilor care sunt ori prea saraci pt a face fata, ori prea dezinteresati, deoarece banii le vin din alta parte.

  1. Buna Maria,
   Acum am vazut mesajul tau. Eu lucrez la INCDA Fundulea. Am un proiect foarte interesant despre cultura canepii pentru extragerea acizilor grasi esentiali omega 3-6 care se gasesc in semintele de canepa in concentratia ideala pentru organismul uman. Am incercat la mai multe IMM-uri care fabrica produse naturiste dar cand au auzit de cofinantare si ca Directorul de proiect nu este remunerat (pe buna dreptate este o prostie asa ceva cand stim cata responsabilitate implica conducerea unui astfel de proiect), nu i-a mai interesat ideea mea.
   Toate cele bune

 2. Sauca Florentina spune:

  Buna ziua,
  Imi pare nespus de rau ca aceasta forma de finantare este un esec. IMM-urile noastre nu-si permit cofinantare pentru cercetare. Nu sunt nici suficiente ca numar, nu sunt incurajate sa se mentina pe piata si daca supravetuiesc cu greu, nu-si permit cofinantarea activitatilor de cercetare. Am beneficiat de curs gratuit POSDRU, Manager proiect si am intalnit persoane din cercetare capabile sa depuna astfel de proiecte. Impedimentul …IMM-urile nu sunt interesate de astfel de finantari si nici nu pot cofinanta. Proiectele trebuiesc depuse de IMM-, conduse fara remuneratia Directului de proiect, formalitati greoaie…..etc. Asta este parerea mea si nu numai. Vor fi niste bani pierduti, fara vina cuiva anume…
  O zi buna,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.