Fundatia Serviciilor Sociale Bethany a lansat a doua editie a Programului de Burse pentru copii din mediul rural

fundatia-bethany-22013_200x180.png

fundatia-bethany-22013_200x180Fundatia Bethany a lansat cea de-a doua editie a Programului START – Program de Burse pentru copii din mediul rural”.

Inițiativa a luat nastere in 2014 cand Fundatia a sprijinit prin burse lunare in valoare de 150 lei, cat si printr-un program educational, 11 copii din satul Liteni, comuna Belcesti. Pe langa ajutorul financiar, copiii s-au bucurat de experiente noi pentru ei: vizite la companii, la muzee, la film sau la restaurant, experiente care i-au ajutat sa se familiarizeze cu diferite domenii profesionale, sociale si culturale oferite de orasul Iasi.

„Beneficiarii acestui program nu sunt numai elevii, ci si scoala, familia, comunitatea. Un proiect binevenit pentru orice comunitate rurala, mai ales una saraca, precum Liteniul. Este un proiect care implica atat domeniul afectiv, cat si cognitiv, pentru ca elevii sunt pusi in diverse situasii noi si din fiecare invata cate ceva pentru viata.”, a declarat domnul George Moga, Directorul Scolii Gimnaziale Liteni.

Anul acesta Programul START se extinde, urmand sa ofere sprijin unui numar de 20 de copii care vin din familii cu situatii materiale precare, care isi doresc si au potential sa continue studiile la licee din Iasi. Alaturi de Scoala Gimnaziala Liteni care ramane si anul acesta in program se alatura programului o nouă comunitate rurala – comuna Vladeni unde, de-a lungul timpului, s-au evidentiat copii cu rezultate foarte bune la invatatura, unii dintre ei venind din familii cu conditii materiale modeste.

„Vestea concursului de selectie pentru un program de burse a patruns rapid in comunitatea Vladeni si elevii s-au angajat  in completarea documentelor necesare. Cele ce au patruns printre randurile scrisorilor de intentie au fost dorinta de depasire a sinelui, implinirea sperantelor si ganduri spre teluri mai înalte. Cei 8 copii selectati si familiile lor au impartasit bucuria reusitei cu profesorii-diriginti, cu prietenii si colegii de clasa. Vor putea de acum sa-si faca planuri si mai ales sa se tina de ele. Au inteles ca invatatura, seriozitatea si perseverenta sunt pietre de temelie in faurirea unui viitor mai bun. Vor avea ocazia sa dovedeasca acestea, mulțumindu-vă!”, a declarat doamna Liliana Branzanu, Director Liceul Tehnologic Vladeni.

Beneficiarii programului sunt 18 copii de clasele a VII-a si a VIII-a si doi liceeni din editia 2014 alesi in urma unei selectii riguroase. Selectia a fost realizata de o comisie formata din reprezentanți ai companiilor ce sustin programul din punct de vedere financiar, dar si reprezentanți ai Fundatiei Bethany si ai celor doua scoli.

Conditiile de eligibilitate au fost: media 8 la 4 discipline esentiale (romana, matematica, istorie si geografie), nota 10 la purtare in anul precedent si lipsa absentelor nemotivate. Un factor deosebit de important in departajarea candidaturilor a fost situatia materiala a familiilor, programul avand un caracter socio-educational.

Programul START din acest an va avea doua directii majore de interventie: prima se refera la acordarea de burse lunare in valoare de 150 lei pentru 20 de copii, din care  aprox. 40% din cuantumul bursei va fi dedicat achizitionarii materialelor didactice (rechizite, carti, materiale educationale auxiliare) – respectiv aprox. 60% din cuantumul bursei pentru haine, incaltaminte si produse alimentare; bursele vor fi oferite doar pe timpul anului scolar, respectiv 9 luni.

A doua directie isi propune dezvoltarea deprinderilor sociale si vocationale ale copiilor selectati in cadrul programului prin identificarea unor mentori (oameni din mediul de afaceri local, academic, artistic) care sa ii ajute pe copii sa se familiarizeze cu oportunitatile pe care le ofera Iasul, atat din punct de vedere educational si profesional, cat si sub aspect cultural artistic si de divertisment.

„Pentru al II-lea an consecutiv, Gemini CAD Systems sprijina programul START – Programul de Burse pentru copii din mediul rural cu rezultate bune la invatatura dar care  provin din familii cu posibilitati financiare mai reduse. Gemini CAD Systems doreste ca prin implicarea sa in sustinerea educatiei unui numar de 20 de copii sa poata oferi acestora sansa accesului la o educatie de calitate, sansa care pe termen lung le va putea transforma viata si  le va imbunatati viitorul. Programul de burse ofera motivatia obținerii unor rezultate mai bune la invatatura, dezvolta spiritul competitional, ofera încredere valorii personale sporindu-le copiilor astfel sansele de reusita in viața.”, a declarat doamna Dana Luca, reprezentant al companiei Gemini CAD Systems.

Bugetul necesar implementarii programului pentru cei 20 copii pe tot parcursul anului 2015 este de 40.200 lei, bani ce urmeaza a fi asigurati prin finantari private. Programul este sustinut exclusiv din fonduri private, partenerii programului fiind companiile Gemini CAD Systems, Delphi și Fundatia Autonom.

Delphi, in calitate de partener implicat activ in viata comunităati locale, continua sa acorde sprijin  proiectelor educationale pentru a asigura conditii mai bune de studiu si dezvoltare  copiilor cu posibilitati materiale limitate”, a spus Stefan Petrea – Plant manager Delphi Diesel Systems Romania. „Felicit eforturile echipei Delphi Iasi si implicarea neconditionata in proiectul de voluntariat Renovarea scolii Liteni din 2013 si la Swimathon in vederea strangerii de fonduri destinate Programului de burse in 2014.”

Programul Burse pentru copii din mediul rural, initiat de catre Fundația Bethany, a constituit in 2014 o oportunitate pentru compania Autonom Rent a Car, deoarece am putut sa ne implicam in finantarea proiectului, ne-am intalnit cu elevii implicati, am desfasurat impreuna activitati culturale si de mentorat. Pentru anul 2015 ne-am propus sa sprijinim in continuare aceasta initiativa si sa o extindem, in conformitate cu viziunea Autonom Rent a Car, aceea de a avea un impact pozitiv in societate si mediu”., a declarat domnul Tarquinius Stamate, Director Agenția AUTONOM Rent a Car Iași.

Pentru detalii va rugam sa ne contactati la sediul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany, biroul zonal Iasi, str.Varianta Uzinei nr.1, sau la tel/fax 0232 278 535, 0766 680246, persoana de contact  Georgiana Vieru, coordonator PR si Fundraising: [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.