Furnizarea de ajutoare alimentare din fonduri europene

Pentru corecta informare a opiniei publice şi a instituţiilor de presă asupra derulării Planului European de Ajutoare către persoanele Defavorizate (PEAD) 2010, vă comunicăm următoarele:

Furnizarea de ajutoare alimentare, din fonduri europene, pentru persoanele defavorizate se află în al treilea an de derulare în Romania şi constituie o măsură în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), în conformitate cu art. 27 din Regulamentul 1234/2007.

PEAD este finanţat din bugetul FEGA al Uniunii Europene. Resursele financiare şi materiale puse la dispoziţia executării PEAD în 2010 sunt alocate statelor membre participante la acest plan, prin Regulamentul 1111/2009.

Instituţiile cu atribuţii şi competenţe în derularea PEAD 2010 în România sunt: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, responsabil cu derularea măsurilor finanţate din fondurile UE; Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA), ca instituţie subordonată care gestionează la nivel naţional fondurile alocate de UE prin FEGA; Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, responsabil cu stabilirea categoriilor de persoane beneficiare a ajutoarelor alimentare; Ministerul Administratiei şi Internelor prin Consiliile judeţene; Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi autorităţile publice locale (primării).

Beneficiarii acestor ajutoare alimentare sunt stabiliţi de HG nr.600/2009, după cum urmează:

a) familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

b) şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/luna;

d) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate.

Produsele distribuite în cadrul PEAD 2010 sunt: făină, mălai, biscuiţi, paste făinoase, zahăr şi lapte praf.

Distribuirea ajutoarelor alimentare se face prin intermediul Consiliilor judeţene şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care le repartizează la primăriile localităţilor din fiecare judeţ , sau la primăriile de sector în Bucuresti, acestea asigurând distribuirea către beneficiari, persoane eligibile conform HG nr. 600/2009.

Stabilirea cantităţilor şi responsabilitatea derulării concrete a distribuirii către persoanele beneficiare intră în competenţa Consiliilor judeţene şi a Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

PEAD 2010 va fi finalizat până la data de 31 decembrie 2010, dată până la care ajutoarele alimentare vor ajunge în depozitele Consiliilor judeţene şi ale CGMB, urmând ca acestea să finalizeze la rândul lor distribuţia către beneficiari, până la 31 martie 2011.

3 thoughts on “Furnizarea de ajutoare alimentare din fonduri europene”

 1. admin spune:

  @dea – Pentru a lămuri situația vă sugerăm să contactați Consiliul Județean Vaslui.

  @daniel – Conform Art. 3 din H.G. nr.600/2009 – (1) Categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul planului sunt: a) familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; b) şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; d) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate.
  (2) O persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile de mai sus.
  Având în vedere că pe listă figurați doar dumneavoastră, nu și sora și fratele dumneavoastră, este posibil să se fi produs o eroare. Cel mai bine este să luați legătura atât cu primăria din localitate, pentru a vedea dacă figurați ca beneficiari ai venitului minim garantat dar și cu Consiliul Județean, pentru a vedea dacă figurați pe listele nominale cu persoane beneficiare.

 2. daniel spune:

  salut.legat de persoanele care beneficiaza de aceste ajutoare alimentare asi dorii sa stiu cine face aceste liste si pe ce criterii deoarece la noi in familie tata e decedat iar anul trecut am primit toti cei 3 frati ,acum sint doar eu pe lista ,am 13 ani iar sora mea are 15 si nu este trecuta.fratele mai mare are 18 ani si este elev la o scoala postliceeala de stat.
  cu respecte.daniel.

 3. dea spune:

  La Barlad,jud. Vaslui,se acorda ajutoare alimentare ,pe langa celelalte categorii,doar somerilor aflati in plata la data de 31 IULIE 2010! E normal? Eu nu beneficiez,desi sunt in somaj din august 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.