Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Secretariatului General al Guvernului caută campioni la dezvoltare durabilă în domeniul EDUCAȚIEI.
DDD a lansat o competiție națională adresată organizațiilor care au derulat, în ultimii 3 ani (respectiv în perioada 15 septembrie 2018 – 15 septembrie 2021) proiect în sfera educației. Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să permită beneficiarilor săi să înțeleagă contribuția conceptului de „dezvoltare durabilă” la domeniile esențiale ale vieții comunității și să încurajeze replicarea inițiativelor valoroase.
Competiția face parte dintr-un amplu program de conștientizare și informare privind cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă înscrise în Agenda 2030. Acest program se întinde pe durata a 7 ani și va premia în fiecare an campionii câte unui domeniu dintre următoarele: 1. Educație; 2. Echitate; 3. Sănătate; 4. Apă; 5. Schimbări climatice; 6. Consum și producție responsabile; 7. Digitalizare.
În 2021, primul an de competiții în acest program, DDD va premia „campionii dezvoltării durabile în EDUCAȚIE”, pentru a atrage atenția asupra acestui domeniu care a fost pus la grea încercare în timpul pandemiei Covid-19 din 2020 – 2021, și a cărui evoluție poate să influențeze dramatic, negativ, pe termen mediu și lung, întreaga societate românească.
ELIGIBILITATE
Organizațiile eligibile pentru competiție sunt
- ONG: ONG-uri sau grupuri de inițiativă,
- ȘCOLI: Școli, licee, grădinițe, Inspectorate școlare județene, instituții de tipul „Palatul Copiilor”, „Casa Corpului Didactic” sau similar,
- UNIVERSITĂȚI ȘI CERCETARE: Universități și institute de cercetare & dezvoltare,
- ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ: Instituții ale administrației publice locale și centrale (Primării, Direcțiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, alte instituții ale administrației centrale sau locale, servicii deconcentrate),
- SOCIETĂȚI COMERCIALE.
TEMA CONCURSULUI
Organizațiile eligibile sunt invitate să se înscrie cu proiecte educaționale pe care le-au derulat în perioada 15 septembrie 2018 – 15 septembrie 2021, menționând legătura acestora cu cel puțin unul dintre următoarele Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD):
- ODD 1 (fără sărăcie)
- ODD 4 (educație de calitate pentru toți)
- ODD 5 (egalitate de gen)
- ODD 10 (inegalități reduse)
- ODD 11 (orașe și comunități durabile)
- ODD 13 (acțiune climatică)
- ODD 16 (pace, justiție și instituții eficiente)
Descrieri pe scurt ale acestor ODD pot fi găsite aici.
ÎNSCRIEREA
Înscrierea în concurs se va face prin completarea, până pe 15 septembrie 2021 (23:59), a formularului de concurs ce poate fi găsit aici
Acesta poate fi însoțit, eventual, de materiale suplimentare care pot susține candidatura.
Nu este obligatoriu ca proiectul să fie finalizat la data de 15 sept 2021 (data limită a înscrierii în concurs), însă este preferabil ca cea mai mare parte a sa să fie realizată, pentru a exista rezultate palpabile, măsurabile, astfel încât juriul să își poată da seama de capacitățile sale de a genera impact și de cele ale organizației de a îl implementa, precum și să-l poată compara cu alte proiecte.
Nu se condiționează înscrierea proiectului de un anumit finanțator.
PREMII
Cele 5 entități câștigătoare (câte una pentru fiecare categorie de concurs) vor fi considerate “campioni în educație” și vor beneficia de promovarea oferită de participarea la un program realizat în parteneriat cu TVR.
În luna noiembrie va avea loc o Gală a Dezvoltării Durabile, realizată în parteneriat cu TVR, în timpul căreia vor fi prezentați campionii. Acești vor beneficia și de profile de organizație, care vor fi promovate prin parteneriatul cu TVR.
Concursul pune în valoare entitatea, pentru că „dezvoltarea durabilă” este un parcurs de durată, un mod de viață care trebuie să devină cât mai răspândit. Competiția premiază în primul rând o entitate, nu un proiect.
CALENDAR
- 15 septembrie 2021 (23:59): termen limită pentru înscrierea candidaturii. Înscrierea se realizează online.
- 15 – 30 sept 2021: jurizare
- noiembrie 2021: anunțarea câștigătorului în cadrul Galei Dezvoltării Durabile
Informații despre ODD: http://dezvoltaredurabila.gov.ro/web/obiective/
Sursa: Dezvoltaredurabila.gov.ro