Galati: Trei proiecte nefinalizate, de peste 80 milioane lei, ar putea fi decontate din bani europeni

galati-consiliul-local-300x158.jpg

Consiliul Local al Municipiului Galati, intrunit, pe 8 noiembrie, in sedinta extraordinara, a aprobat trei proiecte de hotarâre necesare pentru depunerea documentatiilor prin care se solicita bani europeni pentru finalizarea a trei obiective edilitare si sociale, in valoare de peste 80 milioane lei.

Potrivit viceprimarului municipiului Galati, Gabriel Enache, cele trei obiective aflate in derulare si nefinalizate, care ar putea fi decontate din bani europeni, sunt modernizarea strazii Traian pe segmentul cuprins intre strada Basarabiei si Piata Centrala, achizitia a 17 troleibuze noi si implementarea sistemului de ticketing, care va permite galatenilor sa calatoreasca pe baza biletelor virtuale de calatorie sau cu smartcarduri.

Primul proiect care a fost supus votului vizeaza finantarea modernizarii arterei Traian in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020, apelul dedicat proiectelor nefinalizate. Concret, este vorba despre segmentul cuprins intre Piata Centrala si strada Basarabiei, unde au fost reabilitate calea de rulare a tramvaiului, carosabilul, trotuarele si iluminatul public. Conform documentelor, valoarea totala a proiectului este de 18,1 milioane lei cu TVA, din care 16,6 milioane lei cu TVA reprezinta cheltuieli eligibile, iar 1,4 milioane lei cu TVA – cheltuieli neeligibile. Municipalitatea se angajeaza sa achite toate cheltuielile neeligibile ale proiectului si cofinantarea de 2%- 1,8 milioane lei cu TVA.

Al doilea proiect vizeaza achizitia a 17 troleibuze noi. in Galati circula deja 14 troleibuze noi, achizitionate din creditul de 100 de milioane lei contractat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD). Conform Primariei, pâna la sfârsitul anului ar urma sa mai vina alte trei troleibuze noi, cumparate din acelasi credit, gratie economiilor facute de municipalitate. Pentru toate cele 17 troleibuze noi, primaria ar putea obtine finantare europeana tot in cadrul apelului deschis proiectelor nefinalizate. In context, consilierii locali au aprobat valoarea totala a proiectului, in cuantum de 31,5 milioane lei cu TVA, din care 30,2 milioane lei cu TVA – cheltuieli eligibile, iar 1,3 milioane lei cu TVA – cheltuieli neeligibile. Contributia proprie de la bugetul local ar urma sa fie de 2% – 1,9 milioane lei cu TVA, plus toate cheltuielile neeligibile.

Cel de-al treilea proiect pentru care primaria va cere finantare europeana este sistemul de ticketing si management al traficului. Acest sistem, care ar urma sa fie operational in vara anului viitor, este contractat de primarie tot din banii imprumutati de la BERD, dar ar putea fi decontat din fonduri europene. Pentru ca acest lucru sa devina realizabil, consilierii locali au votat valoarea totala a proiectului – 31,6 milioane lei cu TVA, din care 25,6 milioane lei cu TVA – cheltuieli eligibile, iar 6 milioane – cheltuieli neeligibile. Contributia municipalitatii va fi tot de 2% din valoarea eligibila – 6,5 milioane lei cu TVA, la care se adauga achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.