Românii apelează la fonduri europene pentru restaurarea castelelor

62019224.jpg

Tot mai multe castele din ţara noastră îşi recapătă strălucirea cu ajutorul fondurilor europene. Autorităţile locale, sau noii proprietari se preocupă şi le repară pentru a le introduce în circuitul turistic.

Sunt cheltuite sume enorme, de ordinul milioanelor de euro, pentru ca restaurările, făcute de experţi să păstreze farmecul vechi al clădirilor.

Castelul de la Sâncrai, judeţul Alba, e situat pe malul Mureşului, nu departe de Aiud. A fost construit în 1805 în stil renascentist. În urmă cu câţiva ani era o ruină, dar a fost reabilitat cu peste 1 milion de euro, bani europeni şi de la Consiliul Judeţean. Arhitecţii au păstrat elementele vechi, pe care le-au repus în valoare.

Castelul a fost pe rând sanatoriu şi centru de plasament pentru copii, iar acum găzduieşte evenimente culturale şi se află în posesia Consiliului Judeţean.

Dan Popescu, administrator public Consiliul Judeţean Alba: “Distrus în proporţie de 60-70%, a fost o adevărată provocare pentru a readuce farmecul şi frumusețea acestuia.”

Cu aproape 3 milioane de euro de la Uniunea Europeană ar urma să fie reabilitat şi un alt castel impunător – din Răscruci, judeţul Cluj.

După începerea lucrărilor, se estimează că acest castel va fi readus la viaţă în termen de aproximativ 3 ani. Monumentul istoric cu o arhitectură spectaculoasă va fi transformat într-un centru cultural şi va fi inclus în circuitul turistic al judeţului Cluj”

Lucrările sunt însă întârziate de birocraţie. Consiliul Judeţean Cluj aşteaptă de aproape două luni o aprobare de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii publice, pentru a putea primi fondurile europene.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.