Gavrilescu: Absorbtia de fonduri europene poate fi facilitata daca sunteti in ADI

min_informare-de-presa-vizita-doamnei-viceprim-ministru-gratiela-gavrilescu-ministrul-mediului-in-judetul-brasov-598365b692ee5.jpg

Viceprim-ministrul Gratiela GAVRILESCU, ministrul Mediului, a participat, astazi, 3 august, la sediul Prefecturii din Brasov, la intâlnirea cu autoritatile judetene, autoritatile locale, precum si cu operatorii si gestionarii de depozite de deseuri din judet. Alaturi de ministrul Mediului, dna Gratiela Gavrilescu, si secretarul de stat Laurentiu Neculaescu, au fost prezenti si dl Ciprian BaNCILa, subprefect Brasov, dl Viorel Toma, Presedintele ANPM, Bogdan TRIF, Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu, dl. Adrian Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov si reprezentanti ai ADI.

Tema discutiilor a fost situatia depozitelor neconforme de deseuri. Ne aflam aici pentru a discuta pe marginea câtorva dintre cazurile de infringement pentru care Romania a fost actionata in instanta la Curtea Europeana de Justitie, ca urmare a nerespectarii calendarului de inchidere a depozitelor de deseuri. Brasovul, din acest punct de vedere, are o situatie deosebita, existand aici 7 depozite de deseuri municipale neconforme, cu probleme de
infringement. Va rog sa analizati cu foarte mare atentie intrarea si cooperarea in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara.

Va spun acest lucru pentru ca absorbtia de fonduri europene poate fi facilitata daca sunteti in ADI. Atragerea acestor fonduri trebuie sa devina o tinta pentru noi, iar costurile inchiderii depozitelor neconforme de deseuri NU trebuie sa fie o amprenta asupra bugetelor locale. Va asigur de toate demersurile si de sprijinul Ministerului Mediului, dar nu trebuie sa pierdeti sumele ce pot fi alocate prin POIM. in paralel, in acest moment, lucram si la un memorandum care sa permita sa sprijinim, prin AFM, autoritatile locale care vor sa absoarba fonduri europene pentru inchiderea acestor depozite neconforme. Ministerul Mediului va poate sprijini si in ceea ce priveste procedurile de lucru pentru implementarea colectarii selective, dar majoritatea problemelor trebuie rezolvate aici, la nivelul autoritatilor locale”, a subliniat viceprim-ministrul Gratiela GAVRILESCU, ministrul Mediului.

Tot astazi, ministrul Mediului s-a aflat in vizita la Fabrica de pulberi SA Fagaras, din judetul Brasov, unde a analizat, impreuna cu managementul fabricii, reprezentantii IGSU, ai Prefecturii Brasov, ai Garzii Nationale de Mediu, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai APM Brasov, aspecte privind respectarea conditiilor de mediu ce trebuie indeplinite pentru repornirea activitatii fabricii.

Sursa: mmediu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.