Ghidul pentru primul apel din cadrul PO Capital Uman 2014 – 2020 a fost lansat spre consultare

instructiune-por-act-adtitional.jpg

tineri-pocuA fost lansata, spre consultare publica, schita ghidului pentru cererea de propuneri de proiecte „Masuri integrate pentru tinerii inactivi„, primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 – 2020.

Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere – educatie, formare, ocupare.

Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).

Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.

Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Schita Ghidului solicitantului „Masuri integrate pentru tinerii inactivi” – POCU 2014 – 2020

Documente atasate: grafic activitati PO CU si buget PO CU.

Observatiile si propunerile se pot trimite pana la data de 15 ianuarie 2015, la adresa de e-mail: [email protected].

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top