Ghidul programului Rabla 2015 – publicat spre consultare

ghid2.jpg

ghidGhidul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (RABLA) editia 2015, a fost publicat spre consultare, pentru 10 zile.

Timp de 10 zile Ghidul de finantare va fi supus dezbaterii publice. Imediat dupa aceasta consultare Rabla va demara cu etapa de validare a producatorilor in program, pentru ca, in cursul lunii martie, sa poata fi accesat de catre toti romanii care vor sa-si inlocuiasca autovehiculele vechi, poluante, cu altele noi si cu emisii mult scazute”, a anuntat ministrul Mediului.

Bugetul programului “Rabla 2015”

Programul din acest an are alocat un buget de 200 de milioane de lei, cu 33% mai mult fata de anul precedent. Astfel, vor fi puse la dispozitia romanilor 25.000 de tichete electronice dintre care 20.000 vor fi adresate persoanelor fizice iar 5000 persoanelor juridice.

Cuantumul primei de casare se pastreaza la fel ca anul trecut, la 6500 de RON pentru fiecare beneficiar, cu precizarea importanta ca valoarea eco-bonusurilor destinate achizitiei de masini mai putin poluante s-a triplat. Mai exact, daca anul trecut valoarea eco-bonusului a fost stabilita la 500 de RON, anul acesta valoarea unui eco-bonus este de 1500 de RON. Un beneficiar care doreste o masina mai putin poluanta poate obtine maximum doua eco-bonusuri, in situatia in care masina aleasa respecta cumulat doua dintre conditiile stabilite prin ghid la acest capitol. Accesarea a doua eco-bonusuri va duce la o suma de 9500 de RON pe care AFM o va sustine in sistem nerambursabil in acest caz”, a mai subliniat ministrul Gratiela GAVRILESCU.

Eco-Bonus

Pentru accesarea unui eco-bonus (1500 de RON+prima de casare) romanii trebuie sa aleaga sa-si inlocuiasca masinile vechi cu unele care sa respecte una din urmatoarele conditii:

  • achizitionarea de autovehicule noi, al caror motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km,
  • autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid si autovehicule noi, incadrate la norma de poluare Euro 6 in conditiile in care inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a acestora au loc pana la 31 august 2015.

Precizam ca un beneficiar care doreste o masina ecologica poate obtine maximum doua eco-bonusuri, in situatia in care masina aleasa respecta cumulat doua dintre conditiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a doua eco-bonusuri va duce la o suma de 9.500 de lei pe care AFM o va sustine in sistem nerambursabil in acest caz.

Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul „Rabla” ramane valabil in acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producatorilor sau dealerilor validati in program.

O precizare importanta se refera la posibilitatea proprietarului inscris in program sa cedeze altei persoane dreptul sau de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achizitionarii autovehiculului nou. Cedarea se face numai in favoarea unei persoane fizice care si-a exprimat in mod neechivoc intentia de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou de la producatorul validat emitent al notei de inscriere”, a mentionat Ministrul Mediului.

Sursa: Ministerul Mediului

One thought on “Ghidul programului Rabla 2015 – publicat spre consultare”

  1. Adrian spune:

    As vrea sa stiu ce acte trebuiesc depuse de o persoana juridică pt a putea achiziționa mașini prin programul Rabla. Si dacă o persoana juridica poate primi un tichet de la o persoana fizica. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.