GIS si Managementul Riscului

Multe implementări de GIS (Geographical Information Systmes) sau de LIS (Land Information Systems) la nivelul autorităţilor locale au avut ca ţintă îmbunătăţirea funcţiilor de administrare a parcelelor de pământ aflate în propria administrare şi administrarea taxelor pe aceste parcele. Unele autorităţi folosesc GIS şi LIS pentru a asista în procedurile de planificare a planurilor de răspuns la urgenţe şi dezastre, pentru a administra traficul rutier sau pentru a furniza vizitatorilor informaţii despre diverse rute.

Aplicarea GIS (şi LIS) în managementul proprietăţilor administraţiei locale este considerată drept o folosire eficientă a datelor colectate.
Aplicaţiile includ (sinteză după Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) (1987), “Property management in local authorities: evidence to the Audit Commission by the RICS”, RICS, London):
– identificarea proprietăţii sub-utilizate în vederea utilizării optime;
– evaluarea impactului propunerilor de dezvoltare asupra proprietăţilor vecine;
– managementul spaţiului şi a facilităţilor;
– maparea valorilor proprietăţilor pentru scopurile de planificare şi dezvoltare;
– maparea pământului vacant;
– modelarea impactului asupra mediului a propunerilor de dezvoltare de spaţii de locuit.

Marele minus al stabilirii unei relaţii între sistemele informaţionale geografice şi domeniul managementului riscului ţine de componenta de planificare a răspunsului la dezastre: Posibilitatea de a folosi sistemele informaţionale geografice în studiul dezastrelor şi în planificarea răspunsului la aceste dezastre depinde de informaţie referenţiată spaţial, mai exact de existenţa hărţilor la o scară acceptabilă despre teritoriile ce se doresc a fi analizate.

Mai multe despre GIS şi Planificarea răspunsului la dezastre cu ajutorul GIS pe http://www.managementul-riscurilor.ro

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top