Granturi noi în valoare de 100.000 EUR pentru antreprenoriat social, excluzând București. Ghid de finanțare propus pentru 2023

Fonduri-Europene-2.jpg

Aspiranții la antreprenoriat pot obține granturi de până la 100.000 euro pentru a crea întreprinderi sociale în majoritatea orașelor din România, prin intermediul unei noi linii de finanțare. Proiectul de ghid al solicitantului a fost publicat în consultare, în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, susținut de fonduri europene.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în consultare proiectul de Ghid al solicitantului „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, din cadrul PEO 2021-2027.

Pe scurt, prin aceste finanțări, antreprenorii aspitranți, tineri cu vârste de peste 30 de ani, vor putea obține fonduri nerambursabile de maximum 100.000 de euro, în anumite condiții, pentru a-și deschide întreprinderi sociale. Drumul până la banii europeni este, însă, unul destul de lung.

Viitorii antreprenori sociali nu vor primi direct banii. Fondurile europene vor fi accesate în prealabil de o serie de organizații sau instituții, care vor derula proiecte mari și care vor selecta antreprenori aspiranți în aceste proiecte. Timp de un an, oamenii vor trece prin cursuri de antreprenoriat și vor fi învățați să-și facă planuri de afaceri. Abia apoi, câțiva dintre cursanți vor fi selectați și vor primi granturile de maximum 100.000 de euro, pe lângă care și ei vor trebui să asigure măcar 10% cofinanțare.

De asemenea, antreprenorii sociali vor trebui să angajeze cel puțin 4 persoane în întreprinderile sociale și vor avea șanse mai mari la finanțare acele firme sociale care vor angaja cât mai mulți salariați.

MIPE crede că vor fi sprijinite astfel 720 întreprinderi sociale și se vor crea 3064 noi locuri de muncă.

Ulterior, MIPE va face ghidul final și va deschide apelul de proiecte pentru organizațiile care vor derula proiectele mari. Pe urmă, vor fi selectate proiectele câștigătoare și abia apoi organizațiile care le vor derula vor recruta antreprenorii aspiranți, să-i includă în cursuri, pentru ca în final să le dea și subvențiile de max. 100.000 EUR celor pe care îi vor selecta.

Sursa: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top