Granturile SEE si norvegiene, totalizand peste 300 de milioane de euro, s-au lansat oficial in Romania

Teodorovici_Westberg.jpg

Teodorovici_WestbergNoua sesiune a granturilor SEE si norvegiene a fost lansata in mod oficial marti, la Bucuresti, in prezenta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si a ambasadoarei Norvegiei in Romania, Tove Bruvik Westberg.

Prin intermediul granturilor SEE & norvegiene, Romania va beneficia de finantare nerambursabila in valoare totala de aproximativ 306 milioane de euro.

Fondurile sunt distribuite prin 22 de programe in cadrul carora vor fi dezvoltate proiecte in urmatoarele domenii: protectia mediului, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma, justitie si afaceri interne, sanatate, cercetare, cultura.

Teodorovici a precizat ca ca miercuri vor fi lansate apelurile pentru initiativele finantabile in cadrul fondului bilateral la nivel national gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de punct national de contact.

Recent, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene si cei ai statelor donatoare au convenit realocarea sumei de 55 milioane de euro catre domenii precum combaterea saraciei si aspecte legate de populatia roma, sanatate (proiecte legate de problematica cancerului, TBC, finantarea registrelor care tin evidenta populatiei afectate de boli cronice), societate civila, energie regenerabila, copii si tineri aflati in situatii de risc, capacitate institutionala si inovare verde in industrie.

In cadrul conferintei, reprezentantii operatorilor de program au prezentat programele si obiectivele care trebuie indeplinite in cadrul acestora.

In baza Acordului pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul UE. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor.

Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.